Zwerfvuil op de loer door afvalpas

Sinds 1 februari 2021 kunnen de inwoners van Vlaardingen de containers (officieel) alleen nog openen met met een afvalpas. ChristenUnie/SGP vreest voor meer zwerfvuil en pleit voor een extra afvalklepje.

“Al in 2019 werd een motie ingediend om de mogelijkheden voor een afvalklepje op de restafvalcontainers te bekijken”, vertelt Erik van Pienbroek, fractievertegenwoordiger van de lokale partij ChristenUnie/SGP, in Vlaardingen Vandaag. “Die motie werd meteen ruime meerderheid aangenomen, maar tot op heden heb ik niets gehoord van het college.” ChristenUnie/SGP heeft hier vragen over gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Voorbeeld aan Beverwijk
De afvalpas werkt alleen in het postcodegebied waar deze geregistreerd staat. Mensen die zwerfvuil of hun hondenpoepzakje in een andere wijk kwijt willen, worden zo verleid om het dan maar naast de containers te plaatsen. De Vlaardingse Christenunie/SGP kijkt voor de oplossing naar Beverwijk, waar het extra afvalklepje al in gebruik is genomen. Dit idee zou men ook in onze stad kunnen uitrollen.

Openen met rijbewijs
Een noodoplossing blijkt te bestaan door het gebruik van een O.V. chipkaart, rijbewijs of ID-kaart. Erik van Pienbroek probeerde het uit en bij alle drie de pasjes ging de container open. Uiteraard is dit niet de bedoeling. “Wellicht zijn dit opstartproblemen, maar op deze manier kunnen bedrijven of mensen uit andere gemeenten alsnog hun afval hier storten”, aldus de fractievoorzitter.

Beluister hier het hele gesprek met Erik van Pienbroek in Vlaardingen Vandaag: