Zwangensingelzone op de schop dankzij verhuiswens Sportcentrum Vlaardingen

De verhuiswens van het sportcentrum in Holy-Zuid vormt de basis voor de nieuwbouwplannen in het hele gebied van de Zwanensingelzone. Naast het nieuwe sportcentrum worden er ook 140 woningen gerealiseerd.

In Vlaardingen Vandaag liet directeur Olaf Hanno weten dat het plan al twee jaar geleden werd ingediend. “We hadden een idee hoe we de Zwanensingel beter zouden kunnen ontwikkelen. Ook een stukje verduurzaming van ons pand was nodig.” In de plannen verhuist het Sportcentrum Vlaardingen naar een nieuw te bouwen locatie. “We hebben ook gekeken naar de locatie aan de Maasboulevard, maar we willen toch wel in Holy blijven zitten. Dus gaan we 300 meter verschuiven.”

Al langer op de plank
De gemeente Vlaardingen deelt met plezier mee met de plannen, al had dat flink wat voeten in de aarde. Wethouder Ivana Somers vertelde dinsdag in Vlaardingen Vandaag dat het plan van Hanno en consorten goed paste bij de grote bouwopgave die er ligt, maar kreeg tegelijkertijd te maken met de financiële problemen van de gemeente Vlaardingen. “Ik mocht geen nieuwe projecten aannemen vanwege de financiële situatie. Omdat we de strook bij de Zwanensingel in het herstelplan hebben benoemd als ‘high-impactlocatie’ mocht ik het gesprek aan.”

Dat leidde tot de plannen, waarbij naast een nieuw sportcentrum ook circa 140 woningen moeten verrijzen, onder meer voor gehandicapten. “Dit project maakt de Vogelbuurt helemaal af”, aldus wethouder Somers. Over de soort woningen kan Somers nog niet veel zeggen. Omdat het project zich nog in de beginfase bevindt, is er nog geen duidelijkheid over de soort woningen. Toch nam Somers wel een voorschot op een mix van woningtypes. “De gemeenteraad heeft besloten dat bij nieuwbouwprojecten minimaal de helft van de woningen dure koopwoningen moeten zijn. Verder kijken we per project. Maar ik denk dat het succes van een goede woonwijk is dat er woningen zijn voor diverse inkomens”, aldus Somers.

Eerst nieuwbouw
De nieuwbouw van het Sportcentrum Vlaardingen past in de woningbouwplannen in het oostelijke gedeelte van het gebied, vlakbij de Kerk van de Nazarener. “Een eis voor ons is dat we pas gaan slopen wanneer wij een nieuw pand hebben”, vertelt Olaf Hanno. “We kunnen ons niet permitteren om twee maanden helemaal dicht te zijn.”

Behalve het sportschoolgedeelte biedt het centrum nu ook onderdak aan andere partijen. Zo maakt turnvereniging V.G. Dynamiek gebruik van de turnzaal, tennissen spelers van T.V. Holy op de binnenbanen en is Speelparadijs de Beestenboel gehuisvest in het pand. “De Beestenboel en de turnzaal gaan één op één mee. De tennisbanen niet. De tennissers moeten een alternatief gaan zoeken. Maar we praten pas over eind 2023, begin 2024”, stelt Hanno de tennissers gerust.

Beluister hier de gesprekken met Olaf Hanno en Ivana Somers in Vlaardingen Vandaag over de nieuwbouwplannen: