Zomerterras stuurt brandbrief om festival overeind te houden: ‘Het kan niet god zegene de greep zijn’

In een brandbrief aan de gemeenteraad heeft het bestuur van het Zomerterras de noodklok geluid. Steeds meer gratis festivals verdwijnen of moeten entreegeld vragen. De financiële lasten, bestuurlijke risico’s en aangescherpte regelgeving rondom evenementen dwingen de organisatoren in het nauw. “Het is niet ondoenlijk, maar je moet met een groter team gaan werken en dat kost veel geld.”

Frank Tomeï, organisator van het Zomerterras, heeft de brandbrief met het stichtingsbestuur gestuurd omdat het zonder hulp van de gemeente moeilijk wordt om het festival op de huidige manier te organiseren. “We kunnen ons geen foutje permitteren. We werken als vrijwillige organisatie met een bruto omzet van zes ton. Een foutje dat ons vijf procent van het budget kost, loopt dan stevig in de papieren.”

‘God zegene de greep’

En dus hoopt het stichtingsbestuur op een soort vangnetfonds vanuit de gemeente. Mochten er onverhoopt extra kosten gemaakt worden, zou er in de optiek van Tomeï een vangnet moeten zijn. “Daar moeten uiteraard strenge voorwaarden aan zitten, niet alleen voor ons maar ook voor andere gratis evenementen. Het kan niet zo zijn dat het voor een vrijwillige stichting god zegene de greep is.”

De gemeenteraad gaat de brief in november bespreken. Maar op 1 november moet het Zomerterras de nieuwe plannen al ingeleverd hebben. “We hebben het voor nu wat anders ingevuld, mocht de beslissing goed uitpakken dan kunnen we altijd nog opschalen.”