Zijn de containerwoningen nou brandveilig of niet?

Heel de Stad-raadslid Ron Boers eist duidelijkheid van het Vlaardingse college over de brandveiligheid van de containerwoningen in District U. Onlangs kwam RTL Nieuws met een bericht over de zorgen van de brandweer om de brandveiligheid van containerwoningen. Volgens ontwikkelaar Inspire Real Estate is er niets aan de hand en zijn de containers brandveilig.

Boers wil weten hoe het écht zit met de brandveiligheid. “Ik wil het rapport zien en aan expert Burghgraef van RTL voorleggen. Mijn vragen hebben maar één doel: de containers zo snel mogelijk zo brandveilig mogelijk maken.” Het artikel kwam naar aanleiding van een brand in een Amsterdams containerwoningen-complex in november. Volgens expert Jurjen Burghgraef is er in Vlaardingen brandgevaarlijk materiaal gebruikt en kan een eventuele brand snel verspreiden.

Onvergelijkbare situatie

Volgens Bart van de Worp van Inspire Real Estate is er geen reden tot zorgen. “De brandveiligheid is goed. De gemeente en de brandweer hebben meegekeken, onder andere door steekproeven. De woningen zijn door de gemeente en de Veiligheidsregio goedgekeurd.” Volgens Van de Worp is de situatie in Vlaardingen niet te vergelijken met de situatie in Amsterdam. “In Vlaardingen zijn de containers van metaal, in Amsterdam waren ze van hout. Het is een heel ander product.”

“De containers zijn veilig, alle onderdelen zijn gecontroleerd. We hebben bijvoorbeeld vlinderkleppen geplaatst, waardoor een brand zich niet kan verspreiden via de ventilatie”, besluit van de Worp. “We proberen de bewoners ook alert te maken. Voorkomen van brand is natuurlijk het allerbelangrijkste.”