Wooncrisis in de Rijnmond

De journalisten Pascalle van Werkhoven en Thijs Blom van RTV Rijnmond hebben de afgelopen maanden bij alle 25 gemeenten in onze regio een enquête uitgezet om inzicht te krijgen in de woningmarkt. In het bijzonder waar de nood het hoogst is: sociale huur- en koopwoningen.

De behoefte aan goedkope woningen is door de economische tweedeling in de maatschappij groot. Toch haalt een meerderheid van de gemeenten in de regio Rijnmond de norm van minister Hugo de Jonge niet om minstens dertig procent sociale huurwoningen te hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van Rijnmond en de lokale omroepen in onze regio. Het gaat om 13 van de 25 gemeenten. De gemeente Westvoorne heeft met nog geen 16 procent het laagste percentage sociale huurwoningen van de regio. Ook Lansingerland (19%), Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Brielle, Ridderkerk, Hoeksche Waard en Molenlanden (20 tot 25%) scoren laag. Capelle aan den IJssel, Maassluis, Schiedam, Vlaardingen (boven 40%) en vooral Rotterdam (55%) juist hoog. De overige twaalf gemeenten in de regio zitten rond de 30 procent. Of de cijfers, die de gemeenten verstrekten, kloppen is overigens niet zeker. De Rekenkamer Rotterdam plaatst bijvoorbeeld grote vraagtekens achter de cijfers van de gemeente. 

Vlaardingen
Bijna de helft van de woningvoorraad in Vlaardingen bestaat uit sociale huurwoningen (47,6%) en ligt daarmee ruim boven de norm van 30% die De Jonge heeft gesteld. Het contingent sociale koopwoningen betreft 13,2%. In de Haringstad sta je ruim 3 jaar ingeschreven voordat je een sociale huurwoning kan betrekken. Startende kopers worden op meerdere manieren geholpen in Vlaardingen. Naast de Starterslening, die het gat dicht tussen de koopsom en het maximale bedrag dat een starter aan hypotheek kan krijgen, biedt de gemeente flexwoningen aan. De eerste van 318 stuks zijn deze zomer opgeleverd. Deze studio’s zijn te huur voor maximaal twee jaar en bieden de kans een eerste stap te zetten naar een eigen woonplek. Daar waar andere gemeenten flink achterlopen en zich niet houden aan de gemaakte woonafspraken, staat in de Vlaardingse woonvisie dat er de komende jaren flink wordt bijgebouwd in het midden- en hogere segment. Het streven daarbij is dat de stad qua woningvoorraad meer in balans komt.


Bron: Mediapartner Rijnmond
Via deze link https://www.rijnmond.nl/nieuws/1557904/minister-de-jonge-roept-gemeenten-met-weinig-goedkope-woningen-op-te-bouwen-in-regio-rijnmond-zie-je-hoe-scheef-het-uitpakt kom je op de website van Rijnmond en kan je de reactie van minister Hugo de Jonge lezen. Ook kan je doorklikken naar het artikel dat Rijnmond zaterdag jl. op de site gezet heeft. Tot slot kan van daaruit naar de situatie in de 25 gemeenten worden gekeken.