Witte Lintjes met Kerst is een oproep tot vrede

Op Kerstavond gaat de oorlog in Oekraïne haar elfde maand in. Witte lintjes symboliseren kwetsbare onschuld, het onvermogen om woorden te vinden voor zoveel geweld en de diepste wens voor vrede.

PAX Nederland en Pax Christi Vlaanderen hebben de handen ineengeslagen voor een initiatief om binnen de eigen steden te laten zien dat iedereen meevoelt met de slachtoffers, dat we als gewone burgers met welke achtergrond dan ook, samen maar één wens hebben: VREDE. Dat wordt tot uitdrukking gebracht door zichtbare witte lintjes op te hangen. In kerstbomen en kerststukjes, aan de fiets, jas, voordeurbel, boodschappentas, op het schoolplein, de mogelijkheden zijn oneindig! Ook de PAX Ambassade van Vrede in Vlaardingen werkt hier graag aan mee en roept inwoners van alle leeftijden, bedrijven, scholen, religieuze instellingen, woningcorporaties, jeugd- en wijkcentra, maatschappelijke instellingen, winkels en anderen op om aan deze hoopvolle actie deel te nemen.

De Gemeente Vlaardingen heeft het initiatief al omarmd en er hangt een groot wit lint in de kerstboom op de Markt. Ook diverse winkelcentra die een eigen boom optuigen, zoals het Van Hogendorpkwartier, doen mee. De actie loopt van vrijdag 9 december 2022 tot en met zondag 8 januari 2023, de datum waarop veel Vlaardingse Oekraïners en vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië, Eritrea en Iran het kerstfeest vieren. Doet u ook mee?! Als u een foto maakt en hierbij vermeldt waar uw lintje hangt en welke wens u daarbij heeft en deze opstuurt naar paxchristi@paxchristi.be (graag met een kopie naar ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl), worden de toegestuurde foto’s gedeeld met medestanders voor vrede in zowel Oekraïne als Rusland. Om deze vreedzame actie meer kracht bij te zetten, is het verzoek om ook zoveel mogelijk foto’s van witte lintjes-uitingen te delen op sociale media. Voor meer info, eventueel afhalen van wit lint en/of het toesturen van foto’s kunt u contact opnemen met ambassadestadvanvrede@kpnmail.nl.