Wisseling van de wacht bij GroenLinks: Voorburg nieuwe lijsttrekker, Van Kalken wil wethouder worden

Neill Voorburg zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 lijsttrekker zijn van GroenLinks Vlaardingen. Hij neemt daarmee het stokje over van de huidig fractievoorzitter Lianne van Kalken. Van Kalken ambieert een wethoudersrol als GroenLinks in de coalitie komt. Huidig GroenLinks-wethouder Bart de Leede wilt namelijk niet door na de aankomende verkiezingen.

Neill Voorburg zit sinds 2018 in de gemeenteraad voor GroenLinks. In Vlaardingen Vandaag vertelt Voorburg hoe hij in de positie van lijsttrekker is gekomen: “Er was weinig tegenstand. Schijnbaar zien de leden van GroenLinks in mij een goede persoon om de campagne te leiden en om het gezicht van GroenLinks te worden voor deze verkiezingen. Ik zie dit als een volgende stap om het groen-sociale geluid te verkondigen.” GroenLinks is de eerste partij die haar lijsttrekker bekend maakt. “We zijn dit proces vroeg gestart, zoals we altijd doen. We kwamen er dit jaar snel uit, eendracht maakt macht zeg ik altijd.”

Voorburg wordt vaak gezien als ‘boomknuffelaar’, dat vindt hij niet erg. “Ik heb mezelf gisteren benoemd tot opperboomknuffelaar. Nee ik ben absoluut meer dan alleen bomen. Ik wil van het geitenwollen-sokken-gehalte af, maar ik zie het wel als een geuzennaam.” Voorburg is niet van plan de andere partijen aan te vallen in de debatten. “Ik ga uit van onze eigen kracht. Ik vertel gewoon mijn verhaal en dan is het vervolgens aan de kiezer. Waar mogelijk zoeken we altijd naar de samenwerking.”

Lianne van Kalken wil wethouder worden
Huidig fractievoorzitter Lianne van Kalken verklaart in Vlaardingen Vandaag waarom zij niet de lijsttrekker is bij de aankomende verkiezingen: “Bij GroenLinks hebben we de ongeschreven regel dat iemand twee termijnen doet. Dit is mijn tweede termijn dus het is tijd om het stokje door te geven. Bovendien vind ik het zelf tijd om wat anders te doen. Mijn ambities liggen in het wethoudersvak, ik ga niet meer de gemeenteraad in.” GroenLinks heeft momenteel Bart de Leede als wethouder in het college zitten. Hij zal na de aankomende verkiezingen stoppen als wethouder. “Al aan het begin van deze coalitieperiode heeft Bart aangegeven dat hij dit vier jaar wilde gaan doen, tot de verkiezingen van maart 2022 dus. Ik hoef niet koste wat het kost in de coalitie, ik heb er namelijk ook een leuke baan naast. Maar als GroenLinks in de coalitie komt zal ik de wethouder worden.”

Luister hier het hele gesprek met Neill Voorburg in Vlaardingen Vandaag:

Luister hier het hele gesprek met Lianne van Kalken in Vlaardingen Vandaag: