Willem Brinkman in Museum Vlaardingen

Nog tot en met 12 februari is werk van Willem Brinkman te bewonderen in het museum aan de Westhavenkade.

De Vlaardingse kunstenaar Willem Brinkman (1911 -1983) was een gedreven en veelzijdig kunstschilder, ceramist, kunstverzamelaar en -handelaar. Zijn oeuvre kent een breed scala aan stijlen; van figuratief en surrealistisch tot modern abstract. In 1936 schrijven critici over ‘een gevaarlijke verscheidenheid van onderwerp, de schoonheid van bewerking en expressie, heftig en bewogen, gewaagd maar niet onbeheerst en bovenal een opmerkelijk debuut.’ 

Pas in de laatste periode van zijn leven vindt Brinkman zijn eigen vormentaal met kleurrijke landschappen en droomwerelden die een surrealistische kijk op de werkelijkheid geven. 

Naast kunstenaar is Brinkman ook een vader. Na de scheiding draagt hij alleen de zorg voor zijn dochters Tatjana en Conchita. Hij leert zijn kinderen naar kunst kijken en legt hen zijn gereedschap in handen om zelf te ervaren wat schoonheid is.

In de tentoonstelling ontdek je het werk van deze veelzijdige Vlaardingse kunstenaar door de ogen van zijn dochters. Maak middels een korte documentaire kennis met Willem Brinkman in zijn atelier aan de Vlaardingse Vaart. Het uitzicht over de Vaart, in al zijn kleurschakeringen door het jaar heen, is voor een kunstenaar een adembenemende plek. Conchita en Tatjana (Conchita woont in het ouderlijk huis) nemen je mee door zijn atelier, het woonhuis en de omgeving die voor hun vader zo belangrijk was. 

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen, De Groot Fonds en Elise Mathilde Fonds. 

Op https://www.willembrinkman.nl/ is het gehele oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar te bekijken. Sommige van de werken zijn te koop.