Wethouder waakt voor vreugde na positief jaarresultaat: ‘Structureel heeft het geen enkele betekenis’

De gemeente Vlaardingen heeft een financiële meevaller te pakken, zo blijkt uit de voorlopige jaarstukken. Door corona en een andere mindset werd over 2020 een negatief resultaat verwacht van zo’n 8,5 miljoen euro. Dat blijkt geheel anders te zijn: de gemeente sluit het jaar af met een positief resultaat van ruim 5,3 miljoen euro.

Wethouder Jules Bijl waakt in Vlaardingen Vandaag hardop voor de feestvreugde: “Het is eenmalig. Het helpt ons nog niet zo heel veel verder in het structurele tekort wat Vlaardingen nog steeds heeft.” Volgens Bijl moeten we het zien als een meevaller. “Ik zie het zo: de eerste klap is een daalder waard. Het geeft ons een betere reservepositie en daar voelen we ons comfortabel bij. Structureel heeft het geen enkele betekenis.”

Corona is een belangrijke oorzaak van de meevaller. “Het Rijk heeft niet alleen bedrijven gesteund, maar ook andere overheden, waaronder Vlaardingen”, vertelt Bijl. “Dat is echt goed gedaan. De kosten die we hebben gehad zijn ruimschoots gecompenseerd.”

Minder kosten
Ook in de praktische uitwerking werden minder kosten gemaakt door corona. Minder ambtenaren werkten op het Stadskantoor en het Stadhuis, waardoor bijvoorbeeld onderhoud en catering een minder grote kostenpost was. “En de raad heeft nauwelijks vergaderd”, vult Bijl aan.

Maar er waren meer redenen voor de financiële meevaller: “Er zijn minder scootmobiels uitgegeven. Ook waren er minder verkeersbewegingen met taxi’s die uit potten van de gemeente komen. Verder helpen wij mensen als ze in een bijstandssituatie zitten met toegang voor evenementen en sporten bij verenigingen. Maar ja, sportverenigingen waren gesloten en evenementen waren er niet.”

Mindset
Volgens Bijl heeft de ambtelijke organisatie de verantwoordelijkheid opgepakt met een andere mindset. “We sturen met z’n allen veel strakker op wat we doen en wat we niet doen”, vertelt Bijl, die ziet dat dat een andere cultuur met zich meebrengt. “Waar men in het verleden een voorstel had gedaan, heeft men nu gedacht: dat komt er vast niet door.”

Volgens Bijl is dat zuinige beleid niet krampachtig. “Er zijn nog wel vragen of er bepaalde ontwikkelingen zouden kunnen. Maar we kijken eerst binnen de bestaande posten om iets te dekken voordat je over aanvullend geld gaat praten.”

De jaarstukken gelden als concept en liggen nu bij de accountant van de gemeente. Na de controle stelt het college de definitieve jaarstukken op 25 mei vast. De gemeenteraad moet de stukken voor 14 juli vaststellen.

Beluister hier het hele interview met wethouder financiën Jules Bijl: