Wethouder voelt zich machteloos: ‘Geen instrumenten om uitbuiting arbeidsmigranten aan te pakken’

De gemeente Rotterdam heeft een actieplan gepresenteerd om de uitbuiting van EU-arbeidsmigranten in Rotterdam tegen te gaan. In Vlaardingen en andere gemeenten in de regio speelt dit probleem ook, dus daarom roept verantwoordelijk wethouder Richard Moti van de gemeente Rotterdam op om hierin samen te werken. Vlaardings verantwoordelijk wethouder Ivana Somers is blij met het plan van Rotterdam. “Ik ben heel trots op Vlaardingen, maar het zal wat makkelijker gaan als onze grote broer Rotterdam meeloopt in deze strijd voor meer wetgeving.”

“We bieden een handreiking naar regionale gemeenten om samen hierin op te trekken”, vertelde wethouder Moti uit Rotterdam in Vlaardingen Vandaag op 14 april. “De landelijke wetgeving laat te lang op zich wachten. We moeten samen een stevig geluid vormen richting politiek Den Haag.”

Ivana Somers is het hier mee eens, zij reageerde in Vlaardingen Vandaag van 30 april. “Het is zo lastig om als gemeente hiertegen te strijden, door het gebrek aan landelijke wetgeving. Als ik ’s nachts ergens licht zie branden met buitenlandse auto’s ervoor, weet ik dondersgoed wat er binnen gebeurt, maar we hebben geen instrumenten op het aan te pakken.”

Volgens Moti zijn de situaties schrijnend. “Je ziet soms acht migranten in een appartement met twee of drie kamers. En dat is niet alleen slecht voor de EU-arbeidsmigranten, maar het geeft ook overlast voor de buurt. Als het bijvoorbeeld lekker weer is gaan ze naar buiten of als ze meer ruimte willen breken ze in in een schuur.”

Registratie
Moti licht toe hoe de gemeente Rotterdam het wilt aanpakken. “We willen in gesprek met de EU-arbeidsmigranten om vertrouwen te winnen. We willen een betere en meer laagdrempelige registratie, want als ze langer dan vier maanden in Nederland blijven zijn ze verplicht om te registreren en dat gebeurt vaak niet. Ook willen we huisjesmelkers aanpakken en meer geld beschikbaar maken voor bouw- en woningtoezicht.”

Somers benadrukt dat er niet alleen maar slechte uitzendbureaus zijn. “Er zijn genoeg ‘goede’ uitzendbureaus, daar hebben we ook een convenant mee. Wij verhuren zelf niks aan malafide uitzendbureaus, en daar hebben wij dus ook geen convenant mee. Het is alleen ontzettend moeilijk om het aan te pakken. Als zo’n malafide uitzendbureau failliet gaat, kan het zonder tegenwerking weer opnieuw beginnen. Het ontbreekt echt aan landelijke regelgeving.”

Regionaal probleem
Moti wil in de oplossing van dit probleem dus ook kijken naar andere gemeenten in de regio waar dezelfde problematiek speelt, waaronder Vlaardingen. “We hebben al contact gelegd met de provincie, inspectiediensten en gemeenten, waaronder Vlaardingen. We zullen met zijn allen tegelijkertijd actie moeten ondernemen.”

Somers benadrukt het belang van een regionale aanpak. “Het verschuift steeds. Toen de regels in Schiedam strenger werden, werden er huizen opgekocht in Vlaardingen. Toen Vlaardingen en Maassluis een voorbereidingsbesluit namen voor strengere regels, trokken ze allemaal naar Nissewaard. Het is een soort olievlek die zich steeds maar weer uitbreidt.”

Luister hier het hele gesprek met Richard Moti in Vlaardingen Vandaag op 14 april:

Luister hier het hele gesprek met Ivana Somers in Vlaardingen Vandaag op 30 april: