Wethouder Silos reageert scherp op uitspraken Tweede Kamerlid over wmo-ondersteuning

Wethouder Jacky Silos haalt fel uit naar de houding van Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) bij het tv-programma Radar. In het consumentenprogramma werden problemen bij de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning (wmo) door de gemeenten blootgelegd. Aan bod kwam de situatie van een gezin uit Maassluis. De wmo-ondersteuning loopt zowel voor Maassluis als Vlaardingen via de organisatie Rogplus.

Het gezin uit Maassluis kende tegenslag op tegenslag. De vader kreeg een auto-ongeluk en de moeder een hersenbloeding. Daardoor is het gezin met vier kinderen volledig afhankelijk van de wmo-ondersteuning. De geboden hulp – schoonmaakhulp en een gastouder – is onvoldoende. Het gezin krijgt geen voet tussen de deur bij Rogplus en de gemeente Maassluis en overweegt volgens Radar te verhuizen naar een andere gemeente.

De verantwoordelijkheid van zorg ligt sinds 2015 niet meer bij het Rijk, maar bij de afzonderlijke gemeenten. In de uitzending van Radar reageerde Attje Kuiken, Tweede Kamerlid namens de PvdA, op de situatie van de gemeenten. Zij noemde het gedrag van de gemeenten onmenselijk. “Je moet een landelijke norm neerleggen”, stelt Kuiken. Ook verwijt ze de gemeente te veel afstand naar mensen toe. “Je moet niet beoordelen vanuit de bureaustoel, maar je moet langs gaan.”

Te weinig geld
Wethouder Jacky Silos worstelt met de taak die gemeente krijgt en het geld dat daarvoor beschikbaar is. “Ik heb mij gestoord aan het feit dat een Tweede Kamerlid schande spreekt van wat hier gebeurt zonder er waarschijnlijk zelf volledig van op de hoogte te zijn. Het is wel díe Tweede Kamer die ons deze taken geeft. En die er veel te weinig geld voor geeft waardoor gemeenten voor de keuze staan om een zwembad open te houden of een rolstoel te geven”, zegt zij in Vlaardingen Vandaag.

Kuiken benoemt in de uitzending een aantal punten, waaronder de budgetten. Ook zij vindt dat er voldoende budget moet zijn voor alle gemeenten. Silos: “Ik vind het te makkelijk om te zeggen: de gemeente heeft het fout gedaan. Terwijl we deze scherpe keuzes móeten maken. Dat willen we helemaal niet, maar we moeten. Omdat we echt te weinig geld krijgen en gemeenten op omvallen staan.”

Inhoudelijk kon Silos niet reageren op de kwestie van het Maassluisse gezin. “Er staat altijd een weg open naar bezwaar en beroep. Iedereen die vindt dat ze te weinig hulp krijgen nodig ik uit om die weg te belopen en zo objectief te laten bepalen of het klopt dat er inderdaad te weinig zorg wordt geleverd.”

Bekijk hier het item van Radar over misstanden bij de uitvoering van de wmo.

Beluister hier de reactie van wethouder Jacky Silos op het item bij Radar: