Wethouder of professioneel chili-proever? ‘Ik let op mijn onderbuikgevoel’

Twaalf pannen chili con carne en één winnaar. Wethouder Ivana Somers is één van de juryleden die uitmaakt wie de winnaar is van het ChiliConCarneval 2023, op het Stadsstrand. Samen met 130 bezoekers proeft de wethouder ze allemaal en uiteindelijk weet ze het: “Ik moet wel zeggen, al na één hap ben ik er uit.”

De chili con carne-wedstrijd heeft nog een extra doel, naast mensen een leuke dag bezorgen. Tijdens het evenement wordt geld opgehaald voor het campagneteam Huntington, die proberen een medicijn voor de ongeneeslijke ziekte te vinden. “Met het ingezamelde geld worden acht onderzoekslijnen gefinancierd. De hoop is dat er binnen 10 jaar een medicijn is”, zegt organisator Wendy van der Bijl.

Beoordeling

Er wordt streng beoordeeld op de chili con carne schotels door wethouder Somers. “Ik let op de smaakbalans, de pittigheid en het zoet, zout en zuur. Daarnaast let ik ook op het onderbuikgevoel, dat dit de lekkerste chili is die je ooit gegeten hebt. ”De wethouder merkt tijdens het proeven van alle verschillende soorten chili op dat haar werk heel divers is. “Dit maakt het heel leuk, want zo vaak kan ik niet in een korte broek naar mijn werk toe. Het is in ieder geval geen straf om dit vandaag te mogen doen.”

Winnaar

“Als je van de vakjury de meeste punten krijgt is dat wel een objectief verhaal, ik ben er erg blij mee”, zegt winnaar Olaf Blaauw, als hij de trofee met de peper bovenop omhoog houdt. Hoewel Olaf niet de favoriet van Somers was, kan zij zich toch in de beslissing vinden. “Olaf maakte een authentieke chili, de smaken kwamen daarbij ook heel goed bij elkaar.”

Volgend jaar hoopt Somers weer te jureren bij het evenement, toch lijkt het haar ook leuk om ooit zelf mee te doen. “Wie weet, als ik een keer niet in de jury zit, dat ik zelf ook een keer meedoe.”