Wethouder na discussie over afvalbeleid: ‘Boers is niet met de inhoud bezig en speelt op de man’

Het zou een goede uitdaging zijn: open een Vlaardingse Facebookgroep en probeer zo lang mogelijk geen bericht tegen te komen over afvaloverlast: klachten over het pasjessysteem, bijplaatsingen bij containers en zwerfvuil in de stad. Voor Ron Boers van Fractie Boers was dit genoeg om een motie van wantrouwen in te dienen tegen de verantwoordelijk wethouder Bart de Leede

Eén dag voor de raadsvergadering lichtte Ron Boers in Vlaardingen Vandaag toe waarom hij met deze motie kwam. “Het duurt al zo vreselijk lang, het wordt alleen maar erger, het lijkt alsof de wethouder niks doet en er wordt niet gecommuniceerd.” Deze motie van wantrouwen werd een motie van treurnis, de motie van treurnis werd verworpen.

“Ondanks de kritiek vanuit het volk en vanuit de politiek gebeurt er niks. We hebben te lang al vragen hierover gesteld zonder dat er iets is veranderd. De lat ligt zo laag dat je erover struikelt. We willen een signaal afgeven.” Een signaal is het zeker, een motie van wantrouwen is immers niet niks. De fractie van ChristenUnie/SGP heeft al driemaal vragen over het afvalbeleid gesteld in de afgelopen twee maanden. De antwoorden waren voor Fractie Boers niet bevredigend genoeg om vertrouwen te houden in de wethouder.

Gemeenteraadsvergadering
De behandeling van het onderwerp in de gemeenteraad werd al snel zeer persoonlijk: onderlinge verwijten dat bepaalde raadsleden nergens afvalprikken. De motie van Ron Boers werd door raadsleden aanvankelijk gezien als 1 aprilgrap. Én er was weinig aandacht voor het functioneren van de wethouder. De behandeling ging over afvalbeleid, maar nauwelijks over de rol van de wethouder hierin. De motie van wantrouwen werd uiteindelijk een motie van treurnis, wat veel meer steun voor de motie opleverde.

Voorstanders van de motie vonden dat het falende afvalbeleid genoeg is om het werk van de wethouder te betreuren. Argumenten gingen over de gebrekkige communicatie en een gebrek aan passie. Tegenstanders van de motie vonden dat het te snel was om na twee maanden van dit afvalbeleid de wethouder te betreuren. 15 stemmen voor en 20 stemmen tegen: motie verworpen.

Wandelen met Bart de Leede
Eén dag na de raadsvergadering gingen wij wandelen met wethouder Bart de Leede, om te praten over het afvalbeleid en om te praten over de motie. De Leede begon met iets rechtzetten. “Er werd gesuggereerd dat nu nog steeds alle pasjes werken op alle containers, maar dat is niet zo. Nu is alleen de afvalpas van dat gebied geschikt om de container te openen.” Volgens de wethouder hebben veel van de klachten niks te maken met het pasjessysteem. “Er wordt veel grofvuil bijgeplaatst, wat überhaupt niet in de container mag of in de container kan. Hier staat bijvoorbeeld een hele bank. Grofvuil moeten mensen zelf wegbrengen of ze moeten erover bellen. Zelfs als je je afvalpas bij je hebt krijg je dit namelijk nooit in een container.”

De wethouder had geen goede woorden over voor de motie van Fractie Boers. “Meneer Boers is niet met de inhoud bezig, hij is op de man aan het spelen. Het is bovendien een belediging voor alle mensen die zich zo hard inzetten op dit onderwerp.” De Leede gaf wel aan waar het aan schort. “Als je naar de inhoud kijkt is het duidelijk dat er in Vlaardingen iets moet veranderen aan de mentaliteit. De mensen moeten stoppen met het bijplaatsen van grofvuil bij restafvalcontainers.”

Tijdens de wandeling roept De Leede meermaals het vraagstuk op waar de schuld van rommel en afval op straat ligt. Is een klacht over bijplaatsingen bij een container een klacht aan de gemeente of een klacht aan de inwoner die daar afval neerzet? Volgens De Leede is het een illusie om te denken dat dit afvalprobleem in zijn totaliteit op te lossen is. “Maar we kunnen wel garanderen dat we er ons voor inspannen.”

Luister hier het hele gesprek met Ron Boers in Vlaardingen Vandaag:

Luister hier hoe wij een wandeling maakten met Bart de Leede door het centrum van Vlaardingen: