Wethouder De Leede hoopvol over systeem, maar nog niet tevreden over afvalpas

In Vlaardingen Vandaag besprak wethouder Bart de Leede een maand afvalpas. Het systeem werd een kleine maand geleden met veel gedoe en veel storingen ingevoerd. “We hadden ongelofelijk veel storingen, veel meer dan we hadden verwacht, ook door het winterweer. Deze storingen kostte ons alleen meer tijd, niet meer geld.”

De Leede geeft aan dat hij nog niet tevreden is. “Ik ben pas tevreden als het systeem goed werkt en als alleen de afvalpassen werken op de containers.” De afvalpas is dus nog steeds niet de enige pas waarmee een container geopend kan worden. “We hebben prioriteit gegeven aan storingen die er zorgden dat de containers niet meer open gingen. We wilden zorgen dat de mensen nog steeds hun afval kwijt konden. Het is voor ons belangrijker dat de containers opengaan dan dat ze alleen met de afvalpas opengaan.”

Volgens de wethouder duurt het nog enkele weken voordat alleen de afvalpas zal werken. “We doen dat rustig aan om storingen te voorkomen. We willen zeker weten dat het systeem werkt, voordat we de whitelist gaan inlezen.” De whitelist is een lijst waarop staat welke passen moeten werken op die betreffende container. Maar de gemeente geeft dus prioriteit aan storingen verhelpen. “Ik heb geen idee waarom we zoveel storingen hadden, maar mensen moeten gewoon hun afval kwijt kunnen. Storingen moeten binnen een dag worden opgelost”, aldus De Leede.

De wethouder is nog steeds hoopvol over het systeem. “We verwachten nog steeds tussen de 7 en 13 procent afvalreductie in Vlaardingen. We hebben veel afval in Vlaardingen, dus 7% zal al flink wat tonnen zijn.” Volgens De Leede had een proef de problemen niet eerder aan het licht gebracht. “Dat had het gehele proces nog ingewikkelder gemaakt. En volgens ons had een proef niets opgeleverd voor ons.”

Luister hier het hele gesprek met wethouder Bart de Leede in Vlaardingen Vandaag: