Wethouder De Leede: ‘Afvalpas bedoeld als sleutel’

Deze week hebben Vlaardingse huishoudens hun eigen afvalpas door de brievenbus gekregen. Het nieuwe pasjessysteem gaat vanaf 1 februari in. Dan zullen de ondergrondse containers alleen nog geopend kunnen worden door middel van zo’n afvalpas. Volgens verantwoordelijk wethouder Bart de Leede is het echt alleen een toegangspas. “De afvalpas is bedoeld als een sleutel voor de ondergrondse containers. Dat is gelijk voor iedereen. Het maakt niet uit of je er één of vijf keer per week afval in doet.

Wethouder De Leede zegt in Vlaardingen Vandaag dat het afval naast de containers niet sterk zal toenemen door de afvalpas. “Het zal in de eerste weken wennen zijn, mensen zullen de afvalpas weleens vergeten. Maar als mensen hun afval dan naast de container plaatsen, zullen we daar hard op handhaven en een bekeuring uitschrijven.”

Optimistisch
De Leede werd de situatie voorgelegd vanuit Utrecht, waar de afvalpassen werd afgeschaft vanwege het vele afval naast de containers. Volgens de wethouder wordt dat geen probleem in Vlaardingen. “In onder andere Schiedam, Dordrecht en Breda wordt er al langer mee gewerkt en dat heeft positieve ervaringen opgeleverd. We verwachten dat het restafval in Vlaardingen gaat afnemen de komende tijd.”

Vulgraadmeters
Sinds een ruime week zijn er ook vulgraadmeters in werking op de ondergrondse containers. “Dat betekent dat de bak nu zal worden geleegd als hij voor tachtig procent vol zit. Zo voorkomen we dat we te volle containers krijgen. We deden dat eerst op basis van ervaring en met vaste routes. Dit nieuwe systeem is efficiënter, want tot voor kort werden ook containers geleegd die nog niet geleegd hoefden te worden.”

De afvalpassen horen bij het adres, niet bij de bewoners. De Leede: “Net als de blauwe en groene containers. Dat is AVG-technisch ook beter, in het systeem van Irado staan nu adressen, geen personen.”

Luister hieronder het hele gesprek met wethouder Bart de Leede: