Wethouder Bijl blij met financiële onafhankelijkheid: ‘Binnen de politiek is er een beweging ingezet’

Wethouder Jules Bijl van financiën is blij met het feit dat de gemeente Vlaardingen niet meer onder financieel preventief toezicht staat van de provincie Zuid-Holland. Maar hij noemt het nog wel ‘rijden met de handrem erop’. Daarmee doelt Bijl op de voorzichtigheid die nodig is in Vlaardingen.

Woensdag maakte de gemeente het goede nieuws bekend. Volgens de provincie zijn de financiële vooruitzichten zo verbeterd dat het toezicht kan worden opgeheven. Bijl roept de raad, maar ook het college, op om de toezichtsfunctie die de provincie had in zekere zin zelf over te nemen. De gemeente zal blijven toetsen op de twee O’s van de provincie: onuitstelbaar en onontkoombaar.

Rianne Molenaar, fractievoorzitter van VV2000/Leefbaar Vlaardingen, heeft er vertrouwen in dat de gemeente zichzelf daar nu aan kan toetsen. “Wel moet de gemeente behoedzaam zijn met het uitgeven van geld”, vindt Molenaar. Stefanie Solleveld, fractievoorzitter van de PvdA, heeft er vertrouwen in dat de raad klaar is om de financiële beslissingen zelf te maken. Wel zegt Solleveld dat het in de praktijk weinig verschil zal maken, omdat de gemeente nog steeds niet bijster veel geld heeft om extra te besteden. Ron Boers, fractievoorzitter van Fractie Boers, roept de raad en het college op om zuinig te zijn. Boers vindt het ook enigszins jammer dat het toezicht verdwijnt, omdat het de gemeente echt dwong om voorzichtig om te gaan met zijn financiën.

Wethouder Bijl vindt dit positieve provinciebesluit niet alleen de verdienste van hemzelf en zijn voorganger Sebastiaan Nieuwland, maar geeft de organisatie en de politiek van de gemeente Vlaardingen ook een pluim. “Binnen de organisatie, maar ook binnen de politiek is er een beweging ingezet.” Volgens Bijl zijn er financieel nog wel wat vraagtekens vanwege de huidige coronacrisis. “Je kunt geen probleem oplossen wat je nog niet kent”, aldus Bijl. “We hebben dit jaar ook wat meer reserves op moeten nemen dan andere jaren.” Volgens Bijl is het niet zeker of er financieel nog meer ‘coronategenvallers’ aan zitten te komen.

Beluister hier het hele gesprek met wethouder Jules Bijl: