Wereldwinkel sluit: ‘Misschien hebben we onszelf overbodig gemaakt’

De Wereldwinkel in Vlaardingen gaat sluiten. Het pand op de Hoogstraat sluit de deuren vanwege het gebrek aan klandizie.

Monique Roessen van de Wereldwinkel heeft een duidelijk beeld waarom de winkel minder in trek is. “Misschien hebben we onszelf een beetje overbodig gemaakt. Zeker op het gebied van levensmiddelen. Daar hebben we ons jaren geleden sterk voor gemaakt dat er meer in de reguliere handel kwam en dat is gebeurd. Kijk maar naar de fairtrade-producten in de schappen.”

Ook corona had invloed op de afname in belangstelling. “Maar het gaat al jarenlang wat slechter”, bekent Roessen, die ook wijst op de leeftijd van de klanten. “We zien geen jongeren. Dat is heel gek. We hebben de indruk dat jongeren veel meer online winkelen en niet meer echt in winkels komen.”

Die vergrijzing werkt ook door wat betreft het personeel. “We hebben inmiddels nog maar 10 medewerkers, terwijl we er een paar jaar geleden nog ruim 30 hadden. Het wordt ouder en dan sterft het een beetje uit”, aldus Roessen, die deur wel op een kier houdt, mits er een aantrekkelijk aanbod komt voor een nieuw pandje. “Ik wil niet bij voorbaat zeggen dat dit al helemaal het eindpunt is.”

Beluister hier het hele gesprek met Monique Roessen van de Wereldwinkel: