Vuurwerk is er voor de lol, niet om overlast te veroorzaken

Het is alweer bijna zover: de jaarwisseling. U heeft helaas zeker al flinke vuurwerkknallen gehoord.

Dat is niet voor iedereen leuk. En dat geldt ook voor huisdieren. De gemeente en de hulpdiensten doen er alles aan om de periode in aanloop naar oud & nieuw goed te laten verlopen. Helpt u mee? Samen houden we het gezellig en veilig! Dit jaar mag u vuurwerk in de categorieën F1 en F2 afsteken. Het is uiteraard verboden om illegaal vuurwerk te kopen, af te steken of in bezit te hebben. U riskeert dan een flinke boete.

Als inwoner kunt u helpen overlast te voorkomen. Praat met uw kinderen over vuurwerk en meld het de politie als er ergens iets aan de hand is. We kunnen allemaal iets doen in de strijd tegen illegaal vuurwerk. Gebruik uw ogen en oren voor een veilig Vlaardingen. Weet waar u op moet letten, spreek elkaar aan en meld als iets niet pluis is.

Vanaf 12 jaar is het kopen en afsteken van categorie F1-vuurwerk het hele jaar toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld sterretjes, knalerwten en Bengaalse lucifers. 

Vanaf 16 jaar is het kopen en afsteken van categorie F2-vuurwerk toegestaan. Dit is het oudejaars(sier)vuurwerk. In deze categorie zijn sinds 2020 knalvuurwerk (zoals rotjes), knalstrengen (zoals Chinese matten), vuurpijlen, enkelschotsbuizen (zoals single shots) niet meer toegestaan.

Categorie F1 mag het hele jaar worden afgestoken (mits het geen overlast veroorzaakt). Categorie F2 vuurwerk mag alleen op 29, 30 en 31 december verkocht worden en alleen worden afgestoken op 31 december 2022 vanaf 18.00 uur tot 1 januari 2023 om 02.00 uur. Buiten deze tijden is het strafbaar om vuurwerk af te steken. 

Op een aantal locaties mag u geen vuurwerk afsteken. Het college heeft de volgende zones aangewezen waar het verboden is: Winkelcentra Veerplein, Liesveld, De Loper en Holiërhoek, in de nabijheid van Hospice De Margriet, Stadsboerderij en Dierenweide ’t Hof.

Bron: Gemeente Vlaardingen