Oud ANWB-pand omgetoverd tot Vredeshalte: ‘Een plek waar je kunt praten met elkaar’

In het oude ANWB-pand in het centrum van Vlaardingen is er tijdelijk een Vredeshalte gevestigd. Han Raeijmaekers van PAX Ambassade van Vrede heeft dit tot stand gebracht. Hij vindt het belangrijk dat in Vlaardingen iedereen bij elkaar komt en praat over zijn woede, maar vooral dat er vrede wordt gesloten. “Iedereen heeft het heel moeilijk in deze tijd, door al die oorlogen overal. Daarom is het belangrijk dat mensen erover praten in deze Vredeshalte.”

“Je kan hier over stellingen praten, tekenen, handen uitknippen en dat aan elkaar geven.” De Vredeshalte zal in ieder geval tot december te bezoeken zijn, maar als het aan Raeijmaekers ligt zullen de deuren iets langer openblijven. “Ik hoop dat ik het voor elkaar krijg om de Vredeshalte tot januari geopend te laten, zodat ik met kerst het pand kan versieren met kerstbomen en gezellige lichtjes.” Er waren wat meningsverschillen over de plek van de Vredeshalte, want volgens een aantal Vlaardingers moeten er juist winkels in Vlaardingen vestigen. Raeijmaekers heeft bewust voor dit pand gekozen. “Je zit toch in het centrum van Vlaardingen en de burgers zijn er blij mee dat er weer wat warmte uitstraalt in de stad.”

Volgens een voorbijganger bij de Vredeshalte is het belangrijk dat er een ruimte is om samen te komen. “Het spreekt me aan en het is heel goed dat het er is. We zijn al zo lang bezig om het vredeswerk goed te doen.” Volgens de voorbijganger zij het vaak oudere mensen die aansporen tot tot vredesacties. “Het wordt tijd dat de jonge mensen het steentje overdragen, zodat het niet vergeten wordt.”