Vlaardingse verdachten van scooterdiefstal wilden pinautomaat bij supermarkt opblazen

In de nacht van 6 maart 2023 werden vier mannen gearresteerd in de Bleekstraat. Een oplettende buurtbewoner had de politie gebeld toen hij getuige was van een scooterdiefstal. Toen de politie poolshoogte kwam nemen en de mannen arresteerden, vonden ze een explosief bedoeld voor een plofkraak in het busje naast de gestolen scooter. Naar nu blijkt wilden de vier een pinautomaat bij een Albert Heijn opblazen.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de heren een plofkraak wilden plegen op de pinautomaat bij een Albert Heijn met een zogenaamde pizzaschuif. Een pizzaschuif wordt in het criminele circuit vaker gebruikt bij plofkraken. Daarbij wordt er eerst gepind met een pas, zodra er geld uit de automaat komt, wordt de pizzaschuif naar binnen gestoken. Daarna wordt het explosief tot ontploffing gebracht met als doel dat het geld uit de pinautomaat vrij komt.

Hoed en de rand

Gedurende de pro forma-zitting schetsten de advocaten van de vier verdachten een beeld dat zij slechts uitvoerders van een onderdeel van het volledige plan waren. “Mijn cliënt wist niet van de hoed en de rand”, was een veelgehoord betoog. De vier werden gesnapt toen ze een gestolen scooter in een busje aan laden waren. Volgens de Officier van Justitie wisten de vier wel degelijk waar ze mee bezig waren.

Volgens de advocaat van de oudste verdachte heeft hij de drie andere verdachten op een bepaald punt weggestuurd, omdat hij niet meer mee wilde doen. Toch werd in zijn woning ook een explosieve substantie gevonden. De Explosieve Opruimingsdienst heeft diezelfde nacht nog beide explosieven veilig gesteld.

Instabiel spul

Volgens de Officier van Justitie wordt met het pleidooi van de advocaat van de oudste verdachte het gevaar voor de samenleving gebagatelliseerd. Vooral het type explosief dat hij in bezit had is volgens de Officier van Justitie levensgevaarlijk. “Het is heel instabiel spul. En dan lag het ook nog eens in een woning in een woonwijk.”

De vier verdachten hoorden woensdag tijdens de pro forma-zitting dat ze hun proces niet in vrijheid mogen afwachten. De rechtbank Rotterdam hoopt de zaak over drie maanden inhoudelijk te kunnen behandelen.