Vlaardingse Thea Bastiaansen voelde de grond trillen in Marrakesh: ‘Eerst hoorde je een aanzwellend gebrom’
Een verwoestende aardbeving heeft zaterdag rond middernacht in Marokko dood en verderf gezaaid. Zaterdagavond waren ruim 1.300 doden en zeker 1.800 gewonden geteld. Het epicentrum van de beving lag op zo’n tachtig kilometer van de stad Marrakesh. Thea Bastiaansen is daar voor een vakantie van een week. Toen ze vrijdagavond met haar partner terugliep naar hun logeeradres hoorden ze een aanzwellend gebrom en begon de grond te trillen. Ze vertelde haar verhaal aan Rijnmond.
Thea en haar vriend Hein waren donderdag in Marrakesh aangekomen met een vlucht vanuit Eindhoven. Ze zouden tot woensdag blijven. Na een zomer vol natuurgeweld in Europa hadden ze speciaal Marokko uitgekozen als vakantiebestemming. Het is er mooi weer en het is geen land waar natuurgeweld aan de orde van de dag is. Vrijdagavond was het stel op het Djemaa el Fna-plein, het centrale plein van de stad waar het altijd gezellig druk is. “We liepen rond 23:15 uur naar ons vakantieadres in de Medina en hoorden opeens een soort onweer. Het geluid van een hele zware vrachtwagen. En dat zwelde aan. Toen ging de grond trillen.”
Het trillen gaat zo’n halve minuut door. De beving heeft volgens de Marokkaanse geologische dienst een kracht van 7.2 op de schaal van Richter. De Amerikaanse geologische dienst houdt het op een kracht van 6.8. Ook al schiet de gedachte van een aardbeving even door haar hoofd, Thea gelooft niet echt dat ze er middenin zit. Het besef komt pas later, vertelt ze. “We waren vlakbij een klein pleintje waar net een huis was ingestort. Iedereen was verbijsterd. We stonden wel tien minuten naar een muur te kijken pal voor ons. Daar zat een scheur in.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Paniek
De paniek om hen heen wordt steeds groter, daarom besluiten Thea en haar vriend terug te keren naar het grote plein. Daar is het in ieder geval veilig en kunnen ze geen gebouw op hun hoofd krijgen, is de gedachte. “Het plein was bomvol. Er liepen vrouwen op blote voeten met kinderen op hun arm. Iedereen was druk met zijn mobieltje, maar er was even geen bereik. Het was behoorlijk chaotisch en iemand wist wat ie moest doen.”
Uiteindelijk besluit het stel opnieuw hun logeeradres op te zoeken. Het uit beton opgetrokken pand staat nog overeind. Hun gastheer staat ze al op te wachten. Thea en haar vriend besluiten om naar bed te gaan. Pas in de ochtend wordt duidelijk hoe erg de situatie is als ze de beelden op televisie zien. Marrakesh ligt op tachtig kilometer van het epicentrum van de beving.
“Veel doden en gewonden zijn gevallen bij het epicentrum. Hier in de stad is er vooral materiële schade. Ik heb een paar gewonden gezien die werden weggevoerd. Er is ook niet echt een peil op te trekken. In de souk zie je soms helemaal geen schade en dan ga je een hoek om en er is een gebouw helemaal ingestort.” Volgens haar is op het grote plein de toren van de kleine moskee ingestort. Er zijn ook berichten dat de toren van de eeuwenoude Koutoubia moskee schade heeft. Het is opvallend hoe de Marokkanen zich herpakken, vindt de Vlaardingse. “Mensen zijn daar al druk aan het werk om puin te ruimen.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Angst voor naschokken
Veel winkeltjes zijn nog dicht, maar de bakker verkoopt weer zijn brood en ook keramiekhandelaren bieden hun spullen weer te koop aan. Ook Thea en Hein blijven nuchter, al is er best angst voor naschokken. “We zitten hier niet te sidderen in huis.” Volgens haar was de paniek bij het thuisfront groter. Die kregen zaterdagochtend via de televisie vermoedelijk meer van het leed en alle ellende te zien dan het stel in Marrakesh.
“Mijn kinderen belden en zeiden ‘je moet zo snel mogelijk weg daar’. Mijn zoon heeft geprobeerd om tickets voor ons te krijgen. Het maakte hem niet uit waar naartoe. Wij hebben zelf ook geprobeerd om naar het vliegveld te komen. Maar er was geen ticket meer te koop en alles liep heel snel vol. Het vliegverkeer was al snel overbelast en ook de wegen stroomden vol. En de verwachting is dat vanavond iedereen de stad uit gaat.”
In overleg met hun gastheer hebben ze besloten om te blijven in Marrakesh. Inmiddels hebben ze zich bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aangemeld. Die houdt Thea en Hein op de hoogte als er eventueel een evacuatie komt of ze alsnog op een andere manier het land uit kunnen. Blijven doen ze alleen omdat het moet. “Als we redelijkerwijs weg kunnen, dan doen we dat.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond.