Jasper Doest

Vlaardingse fotograaf Jasper Doest wint World Press Photo Contest in de categorie ‘Natuurverhalen’

De Vlaardingse fotograaf Jasper Doest heeft opnieuw een internationale fotoprijs in de wacht gesleept. Vanmiddag werd hij door de jury van de World Press Photo uitgeroepen tot winnaar van hun eigen contest in de categorie ‘Natuurverhalen’.

Het is niet de eerste prijs die de Vlaardinger in de wacht sleept. Afgelopen najaar werd Doest al uitgeroepen tot European Wildlife Photographer of the Year. Toen deed hij dat met een foto van twee makaken in Japan. Voor de fotoserie waarvoor hij nu in de prijzen is gevallen waren geen verre reizen nodig. Door de coronapandemie was de natuurfotograaf aan handen en voeten gebonden. Hij moest zich beperken tot zijn eigen leefomgeving en kwam tot het verhaal van twee stadsduiven op zijn eigen balkon in Vlaardingen.

Hij noemde ze Ollie en Dollie en omarmde de duiven in en om zijn huis in de Westwijk. “Ik vond dat wel interessant en voordat we het wisten liepen ze door het hele huis. Sterker nog: ze namen het huis over en aten kruimels van de vloer. Ik ben toen een serie gaan bouwen over een gezin in lockdown en duiven die steeds meer ruimte nemen”, liet Doest eerder weten tegenover Rijnmond.

De serie ‘Pandemic Pigeons – A Love Story‘ werd geprezen door de jury. “Dit verhaal is een charmante herinnering dat wilde dieren overal om ons heen zijn. We hoeven alleen maar onze ogen en deuren te openen en het bekende opnieuw te bekijken”, aldus jurylid Kathy Moran.

Eén foto uit de serie ‘Pandemic Pigeons – A Love Story’. Bekijk de hele serie hier.