Vlaardingse docent favoriet op Hogeschool Rotterdam

PABO-docent Machiel Blok is door de studenten van de Hogeschool Rotterdam verkozen tot Docent van het Jaar. De Vlaardinger werkt pas twee jaar op deze school en zag de prijs totaal niet aankomen. “De druk om een leuke docent te zijn is nu wel hoger”, vertelt Blok in Vlaardingen Vandaag.

Vlaardinger Machiel Blok geeft sinds twee jaar les aan studenten die een beroep als meester of juf ambiëren op de Rotterdamse PABO. Op de Hogeschool Rotterdam doceert hij natuur- en techniek en is hij actief op het gebied van digitale geletterdheid. Bij de jaarlijkse verkiezing voor Docent van het Jaar werden 120 verschillende docenten genomineerd door 327 studenten. De medezeggenschapsraad besloot dat Blok aan de top stond van de inzendingen en beloonde hem met de titel en een enorme trofee.

Teamprestatie
Omdat Blok pas twee jaar op de Hogeschool Rotterdam werkt, had hij de prijs naar eigen zeggen “verre van verwacht”. Hij vindt het een eer dat hij is gekozen, maar blijft bescheiden: “Ik zie veel collega’s die de titel net zo goed verdienen. Daarom zie ik deze prijs meer als een teamprestatie dan iets wat ik individueel heb behaald.”

Spelletjes in de klas
Studenten omschrijven zijn lessen als een feestje. Blok is blij dat zijn creatieve en enthousiaste manier van lesgeven in de smaak valt bij zijn pupillen. “Toen ik zelf begon als meester in het basisonderwijs lag de focus vooral op het zenden van informatie. Ik denk dat het belangrijk is dat je die informatie ook kan plaatsen. Daarom verzon ik er altijd leuke werkvormen bij. Ik probeerde overal een spelletje bij te bedenken, want dan wordt leren opeens wel erg leuk. Dat doe ik nu nog steeds, maar dan voor PABO-studenten.”

Showmaster
Ook online trekt hij de creatieve werkvormen door. Met het programma Lessup maakt hij interactieve lessen, zodat zijn studenten niet kunnen suffen voor de camera. “Ik heb een verleden in de scoutingwereld, misschien dat ik het daarom ook leuk vind om spelletjes te organiseren en dingen enthousiast te presenteren. Ik kan zelfs een beetje doorschieten in mijn rol als presentator. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om leuk, het moet ook inhoudelijk sterk zijn.

Hoge verwachtingen
Omdat Machiel Blok officieel tot leukste docent van de Hogeschool Rotterdam is verkozen, doet hij automatisch mee aan de landelijke verkiezing. Blok: “De druk om volgend schooljaar een leuke docent voor de nieuwe studenten te zijn, is door deze prijs wel enorm gestegen. Zij hebben natuurlijk hoge verwachtingen voor volgend jaar.”

Luister hieronder het interview met Machiel Blok in Vlaardingen Vandaag terug: