Vlaardings gezin geïntimideerd door verslaafde met een drugsschuld

Minimaal drie keer was het raak bij een gezin in de Prins Hendrikstraat. Voor twee van die drie intimidatiepogingen met explosieven en bakstenen stond een 28-jarige Schiedammer terecht. Jeroen de J. gooide in oktober de ruit van de woonkamer eruit. Een half jaar later gooide hij een explosief op het balkon van de oudste dochter van het gezin. “Ik was destijds zwaar verslaafd, ik ben onder druk gezet.”

Volgens het Openbaar Ministerie is De J., zeker twee keer bij het huis langs geweest om de bewoners te intimideren. De eerste keer, in oktober 2022, gooit hij een baksteen door de ruit. Op camerabeelden is hij duidelijk te zien. “Dat heb ik inderdaad gedaan. Ik had een schuld opgebouwd en die kon ik niet inlossen. Dus het was dit doen, anders kreeg ik een boete.”

Verslaving

Volgens De J., is hij namelijk bij zowel de ontploffing als de vernieling van een ruit met een baksteen gestuurd door iemand waar hij een schuld bij had. “Het was betalen, of nog veel meer betalen. Toen is mij gevraagd dat te doen.” De schuld die De J. heeft, heeft hij bij een drugsdealer die hem medicijnen geeft waar de Schiedammer verslaafd aan is.

Volgens de Schiedammer komt die verslaving voort uit angststoornissen die hij overhield aan een eerdere detentie. Hij zat drie maanden in de cel voor amfetaminehandel. “Daarna ging het bergafwaarts. De aanvraag van een uitkering werd steeds maar uitgesteld. Ik had een uitzichtloze situatie zonder zicht op werk en geen geld.”

Uiteindelijk raakt hij verslaafd aan medicijnen. Bij beide voorvallen op het huis in Vlaardingen aan de Prins Hendrikstraat zegt hij onder invloed te zijn geweest. Vooral bij de explosie in april 2023. “Ik was niet helder, de situatie deed zich opnieuw voor dat ik een schuld niet kon betalen. Toen is me gevraagd om vuurwerk in de tuin te gooien bij die mensen.”

‘Slecht gegooid’

In die bewuste nacht loopt de voormalig schilder eerst naar de voordeur. Een agent ziet hem daar morrelen. “Ik wilde zeker zijn dat er geen mensen in de woonkamer zaten.” Daarna loopt hij naar het gangetje achter de huizen. De nitraat die hij heeft gekregen steekt hij af. Maar in plaats van dat hij die in de tuin gooit, gooit hij het zware vuurwerk op de tweede verdieping op het balkon. “Gewoon slecht gegooid.”

Het vuurwerk belandt naast de slaapkamer van de oudste dochter van het gezin. Daar gaat het explosief af, waarna de dochter wakker schrikt. Het was voor de bewoners van het huis, het zoveelste incident in korte tijd. In december ging er ook al een explosief af bij de woning, die niet door de verdachte is geplaatst. Naar verluidt heeft er in het verleden een havenmedewerker gewoond die aan drugshandel deed. Tijdens de rechtszaak wordt niet duidelijk wie, en waarom De J. nou juist bij dat adres een baksteen door de ruit en een explosief in de tuin moest gooien.

Van ‘Wilde me op laten pakken’ naar achtervolging

Direct na de explosie komt er berouw op bij De J. verklaart hij in de rechtszaal. De Schiedammer stapte eerst in de auto. Hij wilde zich laten oppakken, maar bedacht zich op het laatste moment. “Ik heb gewacht tot de politie kwam. Ik was er klaar mee, dus reed ik naar ze toen. Maar ik schrok en ging er toch vandoor.”
Daarna volgt een wilde achtervolging door Vlaardingen en Schiedam. De man rijdt op hoge snelheid door drie rode stoplichten heen. Wordt uiteindelijk staande gehouden bij de Hargalaan en getaserd door de politie.

De Officier van Justitie rekent het de man zwaar aan dat De J. een gezin intimideert die niets op de kerfstok heeft. De vrouw des huizes laat via de aanklager aan De J. weten dat ze bang is en dat haar gevoel van veiligheid weg is. Mede daarom eist de officier een straatverbod naast een jaar celstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet 10 augustus uitspraak.

Dit verhaal is in samenwerking met onze vaste partner SCHIE.