Vlaardingers gaan in gesprek met koning: ‘We hebben samen een ijzerkoekje gegeten’

Veertien Vlaardingers mochten afgelopen vrijdag in gesprek met Koning Willem-Alexander. In een voormalig haringpakhuis sprak de koning over ondernemen, de geschiedenis en toekomst van de stad. Omroep Vlaardingen sprak met drie gesprekspartners van de koning.

“De spanning steeg bij ons heel erg”, vertelt ondernemer Monique Westein, vier dagen na haar gesprek met de koning. Volgens Westein was alles tot op de seconde gepland, zelfs de aankomst van de koning. “Op een gegeven moment hoorde je hele resolute passen in de gang. Op dat moment zie je wat mensen knikken en wordt er gezegd hij komt er aan.”

Onverwacht

Ook ondernemer Ruben Kalkman mocht in gesprek gaan met de koning. Toen hij de uitnodiging kreeg was hij enorm verrast. “Ik werd een week of drie geleden benaderd door de burgemeester. Ik dacht eerst dat ik iets fout had gedaan, maar toen werd mij verteld dat ik één van de Vlaardingers was die met de koning mocht praten. Dat was wel een heel bijzonder moment.”

Westein, Kalkman en museumdirecteur Jan Anderson hebben alle drie iets mee willen geven aan de koning tijdens hun gesprek. “Het feit dat Vlaardingers veel klagen en vinden dat het niets is hier in de stad, daar ben ik het niet mee eens. Tijdens het Stadspektakel heeft de koning kunnen zien dat deze stad veel meer is dan je denkt en wat je in de krant leest”, aldus Anderson.