Vlaardingers die geëerd worden met schub aan haringbeeld bekendgemaakt

Na de oproep begin januari waren veel Vlaardingers benieuwd welke vijf stadgenoten een gratis haringschub mogen ontvangen van Haringkoppen Verbinden. In Vlaardingen Vandaag maakte initiatiefnemer Jos Lukassen vrijdag bekend aan wie de vijf schubben opgedragen worden. De schubben worden geplaatst op het haringbeeld aan de Westhavenkade.

Begin januari plaatste Lukassen een oproep online waarna mensen Vlaardingers of groepen Vlaardingers konden nomineren. Lukassen wilde eerst vier schubben weggeven. Door steun van Rotgans Dakwerken kwam daar een vijfde winnaar bij.

Lukassen kreeg veel reacties op zijn oproep. “Het varieerde enorm. Ik vond het best wel lastig en moeilijk om dan een keuze te maken. Gelukkig noemden veel mensen dezelfde persoon. Dan kan je niet meer om zo’n persoon heen.”

Miriam Kooijman
De eerste schubwinnaar is Miriam Kooijman. Zij is initiatiefnemer van de facebookpagina ‘Steun de lokale ondernemers’. Jos Lukassen prijst haar inzet. “Daar gaat veel tijd inzitten. En ze doet dat belangeloos.”

Joyce-Schuil van der Weijden
Ook Joyce Schuil-van der Weijden van Stichting UP krijgt een speciale schub. Zij ondersteunt mensen met een laag inkomen met een alternatieve voedselbank, inmiddels vanuit het voormalige Kijkshoppand aan het Veerplein.

Verpleegkundigen
Ook een grotere groep krijgt een gratis schub. Het verpleegkundig personeel van Vlaardingen en het Vlietlandziekenhuis in Schiedam wordt vereeuwigd met een schub.

Ronald Cordes
Mede ingegeven door zijn afscheid in maart gaat er ook een schub naar Ronald Cordes. Cordes is directeur van het Delta Hotel. Lukassen zette Cordes neer als een echte verbinder. “Hij is in allerlei stichtingen actief geweest. Hij is ook ambassadeur van Haringkoppen Verbinden. Hij heeft veel verbindingen gelegd tussen verschillende Vlaardingers.”

Rob de Jonge
De laatste ‘extra’ schub is postuum voor Rob de Jonge. De Jonge overleed recent. Zijn onverwachte overlijden maakte veel los bij Vlaardingers. De Jonge was jarenlang actief voor de gemeente als gebiedsmanager en heeft veel betekend voor veel verschillende wijken in Vlaardingen.

Beluister hier het hele gesprek met Jos Lukassen over de winnaars van de haringschubben: