Folkfestival in Vlaardingen al 50 jaar succesvol: ‘Staan op de kaart als folkstad’

Bij de viering van 700 jaar Vlaardingen organiseerde Jan van Rij met zijn kompanen een folkfestival dat veel aandacht genereerde voor het genre. In het Triangel gebouw aan Fransenstraat kwamen meer dan 500 Vlaardingers genieten van de muziek. 50 jaar later blikt de organisator er op terug.

Van Rij herinnert nog hoe hij met de muziek in aanraking kwam: “Toen ik zes- zeventien jaar oud was en naar de radio luisterde boeide het me allemaal niet zo. Maar toen ben ik op een gegeven moment in contact gekomen met traditionele Engelse folk, ik ben me er in gaan verdiepen.” Niet veel later richt hij met andere Vlaardingers een folkclub op. Daar houdt het niet op: een festival organiseren klinkt de groep als muziek in de oren. “Het is een verslaving geworden”, herinnert Van Rij. “We zijn tot 1981 door gegaan met dit soort festivals.”

Hoewel folk muziek, een zeker folkfestivals, een relatief onbekend fenomeen zijn op dat moment, zijn de pioniers ambitieus in hun aanpak en line up. “Het was best groot en duurde twaalf uur lang. Er was een keur aan artiesten uit Nederland, België, Schotland, Ierland en Engeland.”

‘Zo enorm druk’

Het festival vindt een halve eeuw geleden plaats in het Triangel gebouw van de CJV, de Christelijke Jongeren Vereniging. Van Rij herinnert zich de drukte van het festival in 1973. Het gebouw zou ruimte hebben voor 500 gasten: “Er waren iets van 440 betalende mensen. We vonden het vreemd dat het zo enorm druk was in het gebouw. Op een of andere manier gaven de eigenaren van het gebouw, de CJV, al wat ruimte aan haar leden om daar voor niets binnen te komen”, lacht de oudorganisator.

Door het festival en de latere avonturen van Van Rij in de radiowereld groeide de naamsbekendheid van Vlaardingen in de folkwereld: “Vlaardingen zette zichzelf als folkstad op de kaart.”