Vlaardingen wil mbo-straat laten uitgroeien tot mbo-stad

Donderdag 24 maart werd het Veerplein in het centrum van Vlaardingen omgetoverd tot een mbo-straat met de onthulling van een speciaal straatnaambord.

Wethouder Jacky Silos (Onderwijs) deed dit samen met Joanne Elbers, student patisserie aan de Bakery Innovation Academy. Studenten en docenten van allerlei mbo-opleidingen van Albeda en Lentiz waren op het Veerplein aanwezig en er waren allerlei activiteiten. Zo deelden studenten van de Bakkersopleiding ijzerkoekjes en kaasvlinders uit aan voorbijgangers, werden onder een stralend zonnetje nagels gelakt en konden bezoekers van het Veerplein drankjes in allerlei felle kleuren proeven bij studenten Food & Lifestyle van Lentiz. Ook waren er oud-Hollandse spelletjes en gaven studenten van de opleiding Sociaal werker van Albeda een workshop Gezond leven. 

Wethouder Jacky Silos benadrukte dit in haar toespraak: “Als mbo-ers wegvallen, valt de stad stil. Door vandaag het mbo in het zonnetje te zetten kunnen we laten zien hoe belangrijk het beroepsonderwijs is voor Vlaardingen en voor deze regio. Een mbo-straat kan dan ook niet ontbreken in onze stad. Albeda en Lentiz tonen het belang van beroepsonderwijs iedere dag, op hun scholen, maar ook op de mbo-campussen, die ontstaan in de regio en ook in Vlaardingen.” 

De gemeente werkt al met allerlei partners samen in de Food Innovation Academie (FIA) en de Zorg Innovatie Academie (ZIA). Vlaardingen ziet veel kansen en mogelijkheden voor onderwijs in de sectoren Food, Zorg en Techniek. De vraag naar gekwalificeerde medewerkers in deze sectoren is groot. Het mes snijdt aan twee kanten: mbo-opleidingen bieden perspectief op werkgelegenheid voor jongeren. En voor ondernemers zorgt het voor goed opgeleide en gemotiveerde medewerkers. 

“Ik ben de partners dankbaar die het mogelijk maken om jongeren kennis te laten maken met de grote sectoren in onze regio.” Aldus wethouder Silos: “In de Riverboard werken ondernemers, onderwijs, maatschappelijke organisaties en gemeenten samen om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren en iedereen in onze regio de gelegenheid te geven op een Leven Lang Ontwikkelen.”