Vlaardingen heeft financiële administratie niet op orde en vraagt om uitstel

De gemeente Vlaardingen heeft de financiële administratie niet op orde. De jaarstukken, een overzicht van de financiële uitgaven en inkomsten van het afgelopen jaar, zijn er nog niet. En dat zou wel moeten.

15 juli is de deadline waarop de gemeente de stukken naar de minister moet sturen. Volgens wethouder Bikkers lukt het de gemeente voor die tijd niet om de vragen van de onafhankelijke accountant over de financiële huishouding te beantwoorden. “De accountant vraagt ook naar oorsprong van bepaalde cijfers. En dat duurt langer dan voorspeld.”

De gemeente laat weten dat er te veel personele wisselingen zijn geweest bij de ambtenaren. En daardoor is volgens de gemeente het collectieve geheugen van de organisatie enigszins verwaterd. “De herleidbaarheid van stukken is heel lastig”, zegt Bikkers, die aangeeft dat ook de systemen niet op orde zijn. “Dingen zijn niet op de goede plekken vastgelegd.”

Spoorzoekertje

Bikkers: “Als een planeconoom weggaat die de doorrekening van grondexploitaties heeft gemaakt, moet je wel kunnen leveren als er vragen komen vanuit de accountant. Het is een soort spoorzoekertje geworden. En dat heeft langer geduurd dan verwacht.”

De wethouder is ervan overtuigd dat het financieel beleid van de gemeente goed is. “We hebben een heel degelijk financieel beleid gevoerd. Het is heel vervelend, maar als het nou zou gaan omdat er verkeerd beleid gevoerd is, dan mag je me daar echt op aanspreken.”

‘Vrijwel alle cijfers kloppen’

Met het vragen om uitstel bij de minister koopt de gemeente Vlaardingen tijd. Daar blijft Bikkers ook op hameren als er gevraagd wordt naar een financiële verantwoording. “Ik zou vooral afwachten tot de stukken er wel definitief liggen. Ik ben ervan overtuigd dat vrijwel alle cijfers die in de conceptjaarrekening zitten kloppend zijn.”