Vlaardingen baalt, Rijk laat op zich wachten met uitbetalen energietoeslag

Vorig jaar kregen Vlaardingse gezinnen met een inkomen onder 120% van de bijstandsnorm een energietoeslag van 1.300 euro. Dit jaar krijgen ze dat ook, maar wánneer is de vraag. De gemeente is namelijk afhankelijk van het Rijk en het Rijk laat op zich wachten. Dit tot ergernis van wethouder Arnoud Proos (ChristenUnie/SGP) van Armoedebeleid. “Wij mogen het geld niet geven.”

Proos kan niet zeggen wanneer gezinnen de energietoeslag dit jaar wél krijgen. “Wij vragen het ons ook af. Er is heel onduidelijk over gecommuniceerd. Heel jammer, want het is ons beloofd.” Volgens hem kan de gemeente ook niet alvast een deel uitkeren. “Dan zouden huishoudens die er dit jaar pas recht op hebben een lager bedrag krijgen. Dat voelt voor ons ook niet goed.” Als de gemeente een deel eerder zou uitkeren gebeurt dat op basis van de lijst van vorig jaar. Als er eenmaal een gedeelte is uitgekeerd kan dat niet met terugwerkende kracht bij gezinnen komen die er dit jaar voor het eerst recht op hebben.

Gestraft voor je best doen

Voor Proos voelt het alsof hij door het Rijk wordt gestraft, omdat Vlaardingen vorig jaar zich maximaal inzette om ieder huishouden dat in aanmerking kwam voor de toeslag te bereiken. “De overheid had een inschatting gemaakt hoeveel procent van de inwoners wij zouden bereiken, maar wij zaten ver boven die schatting. Nu hebben wij 350.000 euro uit eigen zak moeten betalen.”

De wethouder weet niet of de gemeente dat geld terugkrijgt. Wel stelt Proos dat de gemeente desnoods ook dit jaar extra uit eigen zak betaalt als meer mensen dan verwacht de energietoeslag aanvragen.