Vijf vragen aan Rita Young… Over haar leven, passie voor zingen en liefde voor Vlaardingen

De nieuwe single van zangeres Rita Young is uit. Hij heet ‘Vlaardingen mijn stad’ 2.0. De single is een oud nummer in een nieuw meezingjasje en wordt speciaal uitgebracht om 750 jaar Vlaardingen te vieren. Het is Rita’s muzikale cadeau aan haar zo geliefde stad.

De Vlaardingse Rita Young is al jaren een fenomeen. In haar woonplaats én ver daarbuiten. En wie haar niet kent als zangeres, kent haar waarschijnlijk wel van haar wekelijkse radioshow ‘Op de koffie bij Rita Young’ bij Omroep Vlaardingen. Voor wie Rita helemaal nog niet óf minder goed kent, stelden wij haar vijf persoonlijke vragen. Te beginnen met…

Hoe komt u aan de naam Rita Young?
“Ik heb vroeger in een orkest gezeten, the Evergreens, en de bandleider ging mij ineens aankondigen als Rita Young. Sinds ik getrouwd ben, heet ik namelijk De Jong. De platenmaatschappij had van mijn voornaam Ria al Rita gemaakt, want dat was internationaal wat beter. Zo is het gekomen en het is altijd zo gebleven.”

Hoe heeft u ontdekt dat u kunt zingen?
“Heel jong, ik was vier jaar en ik mocht overal zingen. Mijn ouders hadden dat natuurlijk ook ontdekt. Wij woonden toen naast een weeshuis in Vlaardingen. De directeur daarvan hoorde mij zingen en heeft aan mijn ouders gevraagd of ik voor de oorlogsweesjes daar mocht komen zingen. Dat was voor mij het eerste gehonoreerd optreden.” 

De nu 79-jarige Rita is niet geboren, maar wel getogen in Vlaardingen. Op de derde vraag naar haar band met de stad is het antwoord kort, maar krachtig.

Wat is uw band met Vlaardingen?
“Ik ben dol op de stad. Alles is hier mooi. Als ik op vakantie geweest ben en ik zie het bordje Vlaardingen als we terugkomen, dan krijg ik een brok in mijn keel. Zo’n Vlaardingse ben ik dus.”

Kunt u altijd zingen? Of zijn er ook momenten geweest in uw leven dat u het niet kon?
“Ik heb best wel een en ander meegemaakt, maar muziek heeft mijn altijd op de been gehouden. De eerste die in mijn familie overleed, was mijn schoonvader. Hij was zevenenzestig. Ik moest toen optreden met het orkest en ik wás er ook. Maar op het moment dat ik moest zingen, schoot ik vol en dat ging niet meer over. Dus we zijn naar huis gegaan. Vanaf dat moment heb ik dat wel onder controle gekregen.” 

Denkt u weleens aan stoppen met zingen?
“Ik heb het daar wel met Lee Towers over gehad. Ik ben twee jaar ouder dan Leen. Hij zei toen ‘wij moeten niet stoppen, wij kunnen niets anders’. En dat is eigenlijk ook wel zo. Ik kan heel veel andere dingen die ik niet leuk vind doen, maar dit vind ik leuk. Als ik het podium opga, maak ik de mensen blij en dan word ik blij. Dus ik hoop dat ik dat nog heel lang mag blijven doen.”

Tot slot heeft Rita nog een boodschap voor andere ouderen: “Blijf lekker bezig en doe leuke dingen, want jouw leven is nog lang niet afgelopen!”

Het hele nummer ‘Vlaardingen mijn stad’ 2.0 is hier te zien en horen.