‘Vervangende mantelzorg is primair een verantwoordelijkheid van de Wmo’

De ondersteuning van initiatieven zoals Saar aan Huis is geregeld in ingewikkelde zorgwetten en als gevolg hiervan kan er onduidelijkheid ontstaan wie welke verantwoordelijkheid draagt. Dit verklaart Dirk Wolbers van zorgverzekeraar DSW in het programma Vlaardingen Vandaag. “Wij vinden dit soort initiatieven van toegevoegde waarde en zullen het gesprek met Saar aan Huis voortzetten.”

Als een mantelzorger even tijd voor zichzelf wil hebben, kan geregeld worden dat de zorg die de mantelzorger biedt tijdelijk wordt overgenomen. Dit heet vervangende mantelzorg of respijtzorg. Deze wordt geregeld in de Wmo en de uitvoerende partijen zijn gecontracteerd door de gemeentes. “Wij hebben Saar aan Huis vorig jaar gesproken en uitgelegd hoe het in deze regio werkt en daar was begrip voor. Wij realiseren ons dat in de regelgeving situaties kunnen ontstaan waardoor partijen naar elkaar wijzen”, aldus Wolbers.

Wolbers geeft verder aan in gesprek te blijven met Saar aan Huis en samen met de gemeenten te onderzoeken of er zaken inhoudelijk verbeterd kunnen worden.

Beluister hier het hele gesprek met Dirk Wolbers van DSW in Vlaardingen Vandaag: