Vertegenwoordiger vreugdevuren: ‘Wij zijn door de burgemeester neergezet als criminelen’

Ron Meijer, één van de organisatoren van het vreugdevuur aan de Broekweg in Vlaardingen, vindt dat zij als criminelen zijn neergezet door de burgemeester. Dat vertelde hij maandag in Vlaardingen Vandaag. Volgens Meijer gedroegen de mensen van de organisatie zich afgelopen jaarwisseling netjes, maar werd er toch onnodig opgetreden door de politie en ME.

De organisatie van het vreugdevuur werd gewaarschuwd om niets uit te spoken tijdens oud en nieuw. “Terwijl we dat helemaal niet van plan waren vanwege corona”, aldus Meijer. “Mensen zijn onnodig opgepakt, ik heb zelfs een gebiedsverbod voor het centrum gekregen voor die avond omdat ik een broodje aan het eten was bij de McDonalds.”

Volgens Meijer is het allemaal onnodige paniek vanuit de gemeente: “Wij gedragen ons netjes, wij vragen vergunningen aan met een veiligheidsplan en als dat afgewezen wordt houden wij ons daaraan. Maar de gemeente verwacht dat wij individuen controleren die niet eens bij onze groep horen”, daarmee doelt Meijer op de vier mannen uit Den Haag en Zoetermeer die een gebiedsverbod kregen voor een week omdat ze volgens de politie alleen naar Vlaardingen kwamen om de openbare orde te verstoren.

Eenhoorn
Na afgelopen jaarwisseling liet burgemeester Bas Eenhoorn in een brief weten een verband te zien tussen ongeregeldheden en de vreugdevuurorganisatoren aan de Broekweg. “Helaas zijn er enkele incidenten geweest waarbij we vermoeden dat enkele leden van de groep Broekweg hier een aandeel in hadden. Zo zijn op 7 december 2020 twee glazen deuren in de pui van het stadhuis vernield door een explosie. Hiervoor zijn twee verdachten aangehouden, waarvan er één heeft bekend”, schrijft Eenhoorn in de memo voor gemeenteraadsleden.

Volgens Meijer verwacht de gemeente dat de organisatoren controleren of iedereen zich gedraagt tijdens de jaarwisseling. “Maar dat is niet mogelijk, die mensen horen ook niet eens bij ons. Wij zijn vrijwilligers die gewoon netjes een vergunning aanvragen. Wij kunnen niet controleren op individuele acties.”

Beluister hier het hele gesprek met Ron Meijer: