Verslag Excelsior M. – Jong FC Volendam, 2e divisie (3 okt. ’20)

Excelsior Maassluis is er niet in geslaagd om de neerwaartse spiraal van de laatste weken een ander aanzien te geven; Jong FC Volendam bleek te sterk voor de Tricolores: 1-3. Te ‘sterk’ is lichtelijk overdreven, want de thuisploeg had wel degelijk de kansen om minimaal een punt in eigen huis te houden.

In een vrij matige wedstrijd, een wedstrijd die naast het ontbreken van publiek ook nog eens de regen als troosteloze factor had, verkreeg de ploeg van Dogan Corneille wel degelijk kansen en mogelijkheden. Meer dan de ‘jonkies’ van trainer Johan Plat. Daarnaast kan eveneens gesteld worden dat de thuisploeg ‘iets’ meer cadeautjes weggaf dan de opponent. Met name doelman Jean-Paul van Leeuwen kende, dit naast een aantal prima reddingen, een ongelukkige middag. Bij de 0-1 zag hij er (samen met zijn verdediging) niet goed uit, terwijl de 1-3 geheel op zijn conto kan worden geschreven.

In het 1e bedrijf was het de deze keer op het middenveld geposteerde Sekou Sylla die tot twee keer toe dicht bij een treffer was; in de 6e minuut zag hij een poging van ver door doelman Barry Lauwers gepareerd worden en in de 25ste minuut bleek zijn schot, dit na een subtiel hakje van Marius van Mil, te onzuiver om tussen de palen te verdwijnen. Tussentijds had Jong FC Volendam ook een mogelijkheid via Dyllandro Panka, maar hij vond Van Leeuwen op zijn weg. Ook Calvin Twigt kreeg een kansje, maar ook hier kon Van Leeuwen onheil voorkomen. Op slag van rust had Excelsior M- captain Daan Smith de 1-0 op zijn schoen toen hij na een afgeslagen aanval plots het leder via een Volendam- verdediger in zijn loop kreeg aangeboden; alleen voor doelman Lauwers lukte het Smith echter niet om de goed uitkomende doelman te passeren. Rust: 0-0.

Met twee verse krachten begonnen de bezoekers aan de 2e helft. En juist deze twee invallers bleken tegen het eind van de wedstrijd bepalend. Voordat dit zover was was het Jong FC Volendam dat de score wist te openen. In de 57ste minuut bleek een door Jip Molenaar opgezette aanval lonend. Zijn pass bereikte invaller Josh Flint aan de linkerzijde en zijn voorzet werd niet goed beoordeeld door de defensie van Excelsior M. en het was spits Jim Beers die dit presentje uitpakte: 0-1. De thuisploeg was vervolgens even in de war, want nog geen drie minuten later was Jay Kruiver dicht bij een 2e treffer; Van Leeuwen wist dit te voorkomen. Met inmiddels Devin Plank voor Nino van den Beemt ging Excelsior M. op zoek naar de gelijkmaker en die kwam er al in de 69ste minuut toen een goede aanval over links Marius van Mil in stelling bracht; hij wist de prima keepende Lauwers te verschalken: 1-1. De thuisploeg ging met Yuri de Winter voor Jeremy Moreno op zoek naar meer, maar diende alert te blijven op de tegenstoten van de Volendammers. In de 84ste minuut was het bij zo’n tegenaanval Leon Maloney die de 1-2 op zijn schoen had, maar ook nu lag Van Leeuwen in de weg. De rebound kwam echter in de voeten van Josh Flint; hij faalde niet: 1-2. Met Kevin Ringeling voor Kevin Dercks en het centrale duo Daan Smith en Sefa Kurt als extra aanvallers ging de thuisploeg naarstig en geforceerd op zoek naar de gelijkmaker, maar kreeg de deksel op de neus toen in de extra tijd Van Leeuwen de bal inleverde bij Roy Tol; hij werd nog wel naar de zijkant gedreven, maar ook vanuit die hoek was ook deze invaller succesvol: 1-3. Niet veel later floot de prima leidende arbiter Eijgelsheim voor het eindsignaal.

(bij de foto: duel tussen Excelsior M. middenvelder Kevin Dercks en Josh Flint namens Jong FC Volendam; foto: Harry Noordhof).

Volgende week wacht Excelsior M. een lastige uitwedstrijd in Spakenburg; tegenstander dan: IJsselmeervogels. Komende dinsdag, 6 oktober, bekert Excelsior M. thuis tegen Ter Leede (3e div.) uit Sassenheim.