‘Vernoem straat of kunstwerk naar Vaclav Havel’

Als het aan de Stichting Geschiedenis Totalitaire Regimes en hun Slachtoffers ligt, komt er een straat of kunstwerk in Vlaardingen dat vernoemd wordt naar Vaclav Havel. Havel was de laatste president van Tsjecho-Slowakije en de eerste president van Tsjechië.

Volgens voorzitter van de stichting Johann Grünbauer is de status van Havel ondergewaardeerd in Europa. “Wij vinden het een groot gemist dat er in ons land nog geen enkele straat en geen enkel kunstwerk naar Havel is vernoemd. Eigenlijk onbegrijpelijk gezien zijn verdiensten voor een vrij en democratisch Europa.”

Grünbauer deed zijn verzoek aan de gemeente Vlaardingen vanwege de Geuzenpenning, die Havel in 1995 in Vlaardingen ontving uit handen van Wim Kok. “De Havel-bibliotheek in Praag vond deze Vlaardingse connectie een goede reden om Vlaardingen aan te schrijven. Vooral omdat hij hier ook fysiek geweest is”

Nelson Mandela
Grünbauer maakt graag de vergelijking met de Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela. “Net als Mandela zat Havel ook in het gevang. En hij is zijn leven ook als president geëindigd. Je struikelt over de parken, bruggen en straatnamen met de naam van Nelson Mandela. Maar voor een Europeaan met dezelfde achtergrond is er niks.”

Stadsarchivaris Harm-Jan Luth is binnen de gemeente Vlaardingen actief bezig met straatnamenbenoeming. “Ik kom alleen in actie als er ergens een straatnaam moet komen. We slaan suggesties op in de groslijst en bespreken het intern als dat nodig is”, legt Luth uit. “Tenzij het college of de raad het heel graag wil, zoals bijvoorbeeld bij de benoeming van de Nelson Mandelabrug. De gemeenteraad neemt uiteindelijk het besluit over de straatnamen.”

Beluister hier het hele gesprek met Johann Grünbauer over zijn straatnaamverzoek in Vlaardingen Vandaag: