Vermoorde kip, kapot hek en bange schapen: ‘We zijn zo diep geraakt’

Vrijwilligers leven tussen boosheid en verwarring en sommigen denken zelfs aan stoppen. Op woensdag 9 en donderdag 10 augustus is er ingebroken bij Dierenweide Marnixplantsoen in de Westwijk. Vrijwilliger Abdel Benomar kan er met zijn hoofd niet bij. “Ik kan het best hebben als iemand mij een klap geeft, maar dat dieren worden mishandeld is de grens.”

Bij de inbraken zijn een kip, een paar appels en twee eieren meegenomen. De kip werd later halfdood in de bosjes aangetroffen, zo verminkt dat zij niet meer kon eten. Inmiddels is deze kip overleden. Ook is het hek kapot geknipt, zijn de kippen overmatig gevoerd en zijn de schapen opgejaagd. Vooral dat laatste doet Benomar pijn, al gaat het wel weer beter met de schapen. “Normaal komen ze naar ons toe, maar nu lopen ze van ons weg. Dat zijn we niet gewend. Ze gaan gelukkig wel gewoon naar het hek om met de mensen te praten.”

‘Ik help graag als je honger hebt, maar mishandel geen dieren’

Over wie het heeft gedaan en waarom is niets bekend. De vrijwilligers hebben nog veel vraagtekens. “Wat ik raar vond is dat eerst de dieren zijn mishandeld, maar daarna nog zijn gevoerd”, vertelt Benomar. “Ik weet niet of hij honger heeft, maar als iemand brood nodig heeft dan help ik hem graag. Mishandel niet de dieren, dat heeft ons veel pijn gedaan.” De politie laat weten dat er geen zicht is op een dader. De politie rijdt extra vaak langs het Marnixplantsoen en laat weten dat het de afgelopen dagen rustig is rondom de dierenweide.

Maandagavond is wethouder Lianne van Kalken langs geweest op de dierenweide. “De gemeente wil graag helpen. Ze gaan kijken wat er kan met de verlichting en met de camera’s”, aldus Benomar. De inbreker had de twee lantaarnpalen, die volgens de vrijwilligers niet al teveel licht geven, uitgezet. Camera’s zijn al aanwezig op de dierenweide, maar zijn niet aangesloten. Een ambtenaar van de gemeente die ook aanwezig was weet niet waarom deze camera’s niet zijn aangesloten. Hij zegt toe dat de gemeente actief werk maakt van de camera’s en andere veiligheidsmaatregelen.

Doorgaan of niet?

Het incident heeft de vijf vrijwilligers van de dierenweide hard geraakt. Om te voorkomen dat het niet nog een keer gebeurt zijn Benomar en de vier andere vrijwilligers nu ’s nachts aan het posten. “Veel wijkbewoners hebben gezegd: ‘alsjeblieft niet weggaan’, maar als het nog een keer gebeurt neemt de boer zijn dieren mee en dan blijft er niks meer over.” Benomar wil met alle liefde door, op één voorwaarde. “We willen wel dat de dieren veilig blijven.”