Verboden te skaten! Alleen kunnen we je geen boete geven

Ze hangen er al ongeveer 27 jaar: drie borden op de kruising van het Liesveldviaduct en de Hoogstraat. Borden die verbieden om te skateboarden of te skaten. Er is alleen één bijzonderheid: het artikel wat op het bord wordt genoemd is niet te vinden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Vlaardingen. Sterker nog: het woord ‘skate’ staat niet in de APV.

De borden hangen volgens de gemeente sinds 1996 op het kruispunt, tegelijk met de opening van de ‘Spaanse Trappen’. Op de borden is te zien dat het gaat om artikel 2.4.7 uit de APV van Vlaardingen. De APV is een document van bijna 350 pagina’s waarin alle regels staan die specifiek in Vlaardingen gelden. Alleen is artikel 2.4.7 er tegenwoordig niet meer in te vinden. Artikel 2.4 gaat maar tot en met lid 5 en gaat nu over regels bij betogingen.

Nergens iets over skaten

Dat artikel 2.4.7 niet meer bestaat is niet heel bijzonder. APV’s worden namelijk regelmatig herzien en volgordes van artikelen kunnen daardoor veranderen. Wat wel bijzonder is: van de bijna 120.000 woorden in de APV bevat geen enkel woord ‘skate’. ‘Skates’, ‘skaten’ of ‘skateboard’ zijn allemaal niet te vinden. Dus de borden die het verbieden hangen er wel, maar het wetsartikel is in de huidige APV niet snel te vinden.