Veertig Vlaardingers herdenken atoombom op Hiroshima: ‘Hoop op sprankjes van aandacht’

Zo’n veertig Vlaardingers kwamen zondagavond bijeen om de slachtoffers van de atoombom op Hiroshima te herdenken. In het Rosarium in Holy stonden zij stil bij de gebeurtenis in de Tweede Wereldoorlog, exact 78 jaar na het vallen van de bom op de Japanse stad.

Organisator Han Raeijmaekers is ondanks de magere opkomst tevreden over de bijeenkomst. “Het weer zit ook niet mee”, laat hij weten. Raeijmaekers pleit met de herdenking voor meer verdraagzaamheid in de wereld. “We zijn toch ontroerd door de verhalen die nog steeds uit Japan komen. Daar is nog steeds, ondanks de wederopbouw, angst en verdriet van wat er gebeurd is en wat misschien nog een keer komt. “

En dat laatste element – of ‘de bom’ ooit nog een keer valt – is actueler dan ooit. Met de houding van Rusland én de hernieuwde aandacht dankzij de succesfilm Oppenheimer, voelt Raeijmaekers dat de herdenking relevant is. Hij zag zelf ook de film. “Goed om te zien dat zo’n thema zoveel bezoekers brengt.”

Verminderde aandacht

Toch is de opkomst bij de herdenking zondagavond niet massaal. Van de 75.000 inwoners komen ‘slechts’ veertig Vlaardingers. “Wij hopen toch dat er ergens sprankjes van aandacht voor de wereld blijft in de Vlaardingse politiek. Dat is echt anders dan twintig jaar geleden”, zegt Raeijmaekers, verwijzend naar burgemeester Fred van Lier die Raeijmaekers aanmoedigde om door te gaan met zijn werk.

“Maar het leeft niet”, stelt Raeijmaekers vast. “Ik hoop door door te gaan dat het toch ergens blijft leven en op een gegeven moment opkomt.”