Veel politie op de been i.v.m. demonstranten in de stad

Zaterdag was er opvallend veel politie op de been in het centrum van Vlaardingen. In de ochtend ging het om een kleine groep die aan het protesteren was tegen het verbod op vreugdevuren. Ook raadslid Ron Boers was vertegenwoordigd en hij sprak de groep van zo’n 45 man toe. Ron Boers pleit voor een goed en veilig vreugdevuur, maar ook dit jaar werd er geen vergunning afgegeven.

De aangekondigde groep demonstranten liep richting het stadhuis om onder de kerstboom een gedenkteken te plaatsen met twee linten voorzien van de tekst “RIP Vreugdevuur”. De demonstratie verliep verder rustig en in goede samenwerking met politie, handhaving en gemeente.

Even verderop had een andere groep demonstranten zich verzameld om te protesteren tegen de QR-controle om toegang te krijgen tot de kerstmarkt. Enkele bezoekers slaagden er toch in om zonder het tonen van een geldige QR-code de kerstmarkt op te lopen. Kort daarna zijn deze bezoekers vriendelijk verzocht de kerstmarkt te verlaten en dit ging vergezeld van een draaiende camera met live-verbinding naar Facebook. In de ochtend waren al filmpjes te zien met de oproep naar Vlaardingen te komen en te protesteren tegen deze maatregel. De opkomst bleek niet al te groot te zijn.

In de Vleersteeg werden de eerste aanhoudingen verricht door de politie. Verder verliep deze onaangekondigde demonstratie gemoedelijk en was er voldoende ME, handhaving en politie op de been om de groep in de gaten te houden.

Volgens de politie was alles snel onder controle. Toch zijn er in totaal zeven aanhoudingen verricht, een beeld dat niet helemaal past in een vreedzame decembermaand.