Veel gebouwen openen hun deuren tijdens Open Monumentendag: ‘Het is heel bijzonder om hier te wonen’

Oude gebouwen, torens en andere monumenten. Je kan zaterdag 9 september twintig van dit soort plekken bezoeken in de stad, tijdens Open Monumentendag. Uiteraard openen de bekende plekken, zoals de molen, het museum en de kerk hun deuren. Toch zijn er mogelijk ook plekken waar je vaak genoeg langskomt, maar nog nooit binnen bent geweest. Het Hollandiagebouw aan de Oosthavenkade is misschien wel één van deze plekken.

Zaterdag zijn de deuren, van het voormalige hoofdkantoor van de melkfabriek, geopend van elf uur in de ochtend, tot één uur in de middag. Vrijwilliger en bewoner van het Hollandiagebouw, Sjaak Gieles, heeft er zin in. “We vertonen een diashow waarbij wij oude en nieuwe foto’s met elkaar vergelijken van het gebouw. Het is heel bijzonder om hier te wonen.” Daarnaast worden er volgens Gieles verschillende ornamenten getoond uit de tijd toen Hollandia nog bestond, zoals een oud melkvat.

Twintig monumenten

Naast het Hollandiagebouw zijn er nog eens negentien monumenten om te bezoeken. “Het museum, de molen, maar ook de Vulcaan brouwerij. Er is genoeg te doen”, aldus Fenny de Graaf, lid van het comité van Open Monumentendag. Bij sommige monumenten kan je volgens De Graaf ook activiteiten bijwonen. “In de kerk is er een orgelconcert en bij de Vulcaan brouwerij kan je zien hoe er gebrouwen wordt. Het is allemaal zeker de moeite waard.”