Foto: Bart Zandstra

Update over opvang Oekraïense vluchtelingen

De oorlog in Oekraïne gaat nog steeds in volle hevigheid door.

De beelden die we dagelijks op tv zien zijn indringend. Niemand weet wanneer de oorlog stopt, hoeveel mensen nog naar ons land komen en hoe lang ze blijven. Druppelsgewijs komen er vluchtelingen naar Vlaardingen. De meeste mensen komen via de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond waar de coördinatie van de opvang van de oorlogsvluchtelingen in onze regio plaatsvindt.

Het achterhuis van de boerderij aan de Broekpolderweg is verbouwd. Afwerking en inrichting vinden plaats. Er worden kamers bijgemaakt waardoor er straks 27 mensen tijdelijk hun onderkomen kunnen vinden. Nu wonen hier twaalf vluchtelingen. In Casa Nova, de (nood)opvanglocatie in District U, verblijven op dit moment ruim 40 Oekraïners. De momenteel beschikbare 56 plaatsen lopen vol.

Stroomopwaarts is namens de gemeente gestart met het betalen van leefgeld aan Oekraïense vluchtelingen, zowel in gemeentelijke opvanglocaties als bij gastgezinnen thuis. Er zijn speciale spreekuren op het stadskantoor waarop mensen de aanvraag voor leefgeld in orde kunnen maken. Dat is op dinsdagmiddag van 13.00 tot 14.00 uur en op donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur. 

Oekraïense  vluchtelingen mogen vanaf 1 april in loondienst werken. Werkgevers hoeven hier geen tewerkstellingsvergunning voor aan te vragen. Vier mensen hebben zelfstandig al betaald werk gevonden en zijn aan de slag. Stroomopwaarts informeert op donderdagmiddagen in Casa Nova de vluchtelingen over de mogelijkheden om te werken in Nederland. Hier zijn vrijwillige tolken bij zodat de taal geen hindernis is.

Omdat er naast (nood)opvang voor de korte termijn ook behoefte is aan langdurige opvang, onderzoekt de gemeente Vlaardingen samen met de gemeente Lansingerland en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond de mogelijkheden voor grootschalige opvang voor langere tijd. 

Er wordt bekeken op welke plekken 1.000 tot 1.500 Oekraïense vluchtelingen voor een periode van drie jaar zouden kunnen worden opvangen. De opvang is bedoeld voor de hele regio en kan plaatsvinden in flexwoningen. 

Foto: Bart Zandstra