Uitreiking van de Geuzenpenning uitgesteld

De Geuzenpenning zal dit jaar niet op 13 maart worden uitgereikt. Dat vertelde Kathleen Ferrier, voorzitter van de Stichting Geuzenpenning in Vlaardingen Vandaag. “Wij hebben als bestuur besloten om de uitreiking van de Geuzenpenning uit te stellen. Echter zullen wij op 13 maart nog steeds aandacht geven aan de organisatie die de Geuzenpenning zal krijgen.”

Uiterlijk 29 januari maakt de stichting bekend wie de laureaat is van dit jaar. De uitreiking zal hoe dan ook worden uitgesteld. Mogelijk wordt de penning alsnog dit najaar uitgereikt, maar het is niet ondenkbaar dat de uitreiking een jaar wordt overgeslagen.

Dit jaar is het tachtig jaar geleden dat de Geuzen werden geëxecuteerd. Daarom wil de Stichting Geuzenpenning de datum van 13 maart, de datum waarop de penning wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een betere wereld, niet onopgemerkt voorbij laten gaan. “Het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden, zeker in deze tijd”, aldus Ferrier. “Momenteel wordt Joe Biden geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten op dezelfde plek waar twee weken geleden de democratie werd aangevallen. In dit soort tijden is het belangrijk om te blijven denk aan wat de Geuzen voor ons hebben gedaan.”

Beluister hier het hele gesprek met Kathleen Ferrier over het uitstellen van de uitreiking van de Geuzenpenning: