Toekomstige bewoners Hollandiagebouw kijken vooruit: ‘Je loopt weer wat prettiger naar binnen’

De bewoners van het Hollandiagebouw zaten jarenlang in onzekerheid. De herontwikkeling van de 14 appartementen in het monumentale pand aan de Oosthavenkade gaat gepaard met problemen, grote problemen. Sinds twee maanden wordt er weer gebouwd, pas nadat de bewoners het heft in eigen hand namen.

Voor veel Vlaardingers is het een doorn in het oog om het voormalige hoofdkantoor van melkbedrijf Hollandia aan de Oosthavenkade te aanschouwen. De steigers passen niet bij het monumentale pand. Het beroemde Hollandiagebouw moet de parel zijn van de Vlaardingse haven, maar staat er al lange tijd vervallen bij. Ontwikkelaar Hermon Erfgoed zou het gebouw op gaan knappen en verkocht al 14 appartementen nog voordat de herontwikkeling van start ging. Maar Hermon kon de verwachtingen niet waarmaken door te hoge projectkosten.

Het werd een oorlog tussen Hermon en de toekomstige bewoners. De ontwikkelaar bouwde niet verder, de eigenaren voerden actie, vervingen de sloten en eigenden het pand naar zich toe. Twee maanden geleden besloten de partijen uit elkaar te gaan en werd het werk op aandringen van de eigenaren voortgezet door de firma Koers.

De toekomstige zolderwoning van René Wolterman.

Positief
René Wolterman is één van de toekomstige bewoners. Hij durfde het in 2017 aan om een woning te kopen. Op de zolder van het gebouw moet zijn gloednieuwe appartement ontwikkeld worden. Wolterman viel voor de hoogte, de balken en de monumentale uitstraling. Hij zag een mooi toekomstbeeld, maar woont na vier jaar nog altijd niet op de plek waar hij zou willen. Desondanks loopt hij op deze zonnige vrijdagmiddag vrolijk door het gebouw en is hij positief. “Sinds een maand of twee loop je hier wel weer wat prettiger naar binnen. Met een ander gevoel, dat je het weer leuker gaat vinden.” Sjaak Gieles kocht in oktober 2018 zijn woning. Op de eerste etage moet zijn appartement verrijzen. “Ik rekende op ongeveer een jaar. Het zou december 2019 opgeleverd worden.” Daar kwam niet veel van terecht.

De malaise met Hermon Erfgoed drukt zwaar op de emoties van de kopers. De financiële problemen waren dusdanig dat de verbouwing uitbleef. “Ze hebben zich er ernstig in vergist”, vertelt Gieles. “Op een gegeven moment verlangden ze een behoorlijke extra bijdrage van ons.” Dat was het moment voor de bewoners om in actie te komen. Na de inzet van zware middelen (onder meer het vervangen van de sloten) zaten de partijen twee maanden geleden alsnog met elkaar om tafel. Daar werden de lijnen doorgesneden en gingen de kopers zelf op zoek naar een aannemer.

De ornamenten aan de voorgevel liggen bewaard in de kelder.

Nieuwe aannemer
Hermon Erfgoed kreeg het in de beginfase niet voor elkaar om een aannemer te vinden en besloot zelf tot uitvoering over te gaan. “Hoe kan het nou zo zijn dat 14 bewoners wel een aannemer kunnen vinden”, vraagt Wolterman zich af. De bewoners kwamen vrij snel uit bij de firma Koers, die de verbouwing van het pand het komende jaar zal voltooien. Wolterman en Gieles zijn vooral blij met de transparantie en het onderlinge contact. Inmiddels wordt er wekelijks een bouwoverleg gevoerd. “Met Hermon is de communicatie minimaal geweest”, vertelt Wolterman. “Misschien moet je zelf het boetekleed aantrekken hoor. Normaal communiceert Hermon Erfgoed met één stichting. Nu moesten ze omgaan met de wensen van veertien partijen.”

Kerst
Van de aanvankelijke kopers van de appartementen hebben al twee kopers hun woning doorverkocht. Een aantal kopers moest halsoverkop nieuwe woonruimte zoeken. Een aantal van hen draait dubbele lasten. Wolterman en Gieles gaan er nog altijd vol voor, al was er wel twijfel. “We hebben wel getwijfeld om het te verkopen. Om dan maar weer schoon schip te hebben. Het drukt op je emoties”, vertelt Wolterman.

Desondanks hielden de kopers vol. Afgelopen winter zetten zij zelf de schouders onder het project en maakten gezamenlijk het dak sneeuwvrij om te voorkomen dat de weersomstandigheden het pand zouden beschadigen. Ook plaatsten zij een zeil over de glazen koepel centraal in het pand om het gebouw waterdicht te houden. Nu laten ze het werk over aan de nieuwe aannemer, met vol vertrouwen. In december moeten de appartementen klaar zijn. “Het doel is om hier met elkaar kerst te vieren. Al roepen we dat al drie jaar”, zegt Wolterman glimlachend.

Beluister hier de hele reportage met René Wolterman en Sjaak Gieles in het Hollandiagebouw:

Het dak van het Hollandiagebouw. Over de centrale glazen koepel plaatsten de bewoners zelf een zeil om het pand waterdicht te houden.