Tijdmachine in het museum: ‘Vlaardingers van nu in het Vlaardingen van toen’

In het Museum Vlaardingen staat een virtuele tijdmachine. 49 Vlaardingers hebben zich aangemeld om zich in middeleeuwse kleding te laten inscannen. Hun avatar is dan te zien in een digitale maquette van Vlaardingen in het jaar 1273. Museum Vlaardingen organiseert dit in samenwerking met de archeologische vereniging Helinium.

Het project is onderdeel van de tentoonstelling ‘Ode aan de Stad’. Annet van der Vat van het museum vertelt waar de tentoonstelling over gaat. “Het gaan over de identiteit van de stad. In deze animaties staan Vlaardingers van nu in het Vlaardingen van toen.” Van der Vat heeft zichzelf ook laten inscannen. “Ik ben de enige medewerker van het museum die erin zit, daar ben ik wel trots op.”

Albert Luten van Helinium legt uit hoe het in zijn werk gaat. “Er wordt nu een 3D-scan van de mensen gemaakt. Een programmeur kan dat zo maken dat die avatars kunnen lopen en vissen. Mensen kunnen zichzelf echt terugzien in dat filmpje.”

Het uiteindelijke filmpje moet nog geprogrammeerd en bewerkt worden. Eind juli is de video te bekijken in het Museum Vlaardingen en op YouTube.