Tijdelijk Noodfonds Energie betaalt deel van uw energierekening

Aanvragen mogelijk tot en met 30 april 2023.

Het Noodfonds betaalt voor huishoudens een deel van de energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds kijkt hoe hoog de energierekening is in vergelijking met het gezamenlijk inkomen in uw huishouden. Het Noodfonds betaalt het deel van uw maandelijkse energierekening dat meer is dan 10 tot 13 procent van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden. Dit kan u een forse vergoeding opleveren.

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds: 

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dan is het bruto-inkomen per maand lager dan € 2.980 (alleenstaand) of € 3.794 (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld. 
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier. De rekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 10 tot 13% van het gezamenlijk bruto-inkomen. 

Op www.noodfondsenergie.nl kunt u lezen hoe u steun uit het Noodfonds kunt aanvragen.

Het Noodfonds is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, NSR (Nederlandse SchuldhulpRoute) en SchuldenlabNL. Ook Shell Energy, BudgetThuis, ENGIE, Pure Energie en Clean Energy hebben een bijdrage aan het fonds gedaan. De Rijksoverheid ondersteunt het Noodfonds met een subsidie van maximaal € 50 miljoen. De hoogte van de subsidie is gelijk aan het geld dat de energieleveranciers en andere bedrijven in het Noodfonds stoppen. Op dit moment hebben bedrijven en de overheid ieder € 24,5 miljoen in het Noodfonds gestopt. Het Noodfonds beschikt nu over € 49 miljoen.