Thom Hoffman in de bieb van Schiedam

Acteur en schrijver Thom Hoffman is donderdag 3 november te gast in het Literair Café bij de bibliotheek in de Korenbeurs in Schiedam. Hij spreekt over zijn boek ‘Indië, Betovering en Desillusie’; het resultaat van zijn levenslange zoektocht naar de echte geschiedenis van Nederlands-Indië.

Hoffmans grootmoeder, van gemengde afkomst, vertelde mooie, nostalgische verhalen over Nederlands-Indië en boven zijn kinderbed hing de huid van een door zijn opa geschoten tijger. Hoffman raakt gefascineerd door het verre land en wordt een verwoed verzamelaar van boeken en documenten over Indië. Hoe meer hij leest, hoe duidelijker de contouren zich aftekenen van een vrijwel onbekend gebleven beeld van de kolonie onder Nederlands gezag. De Indische sfeer van nostalgie en de tijd van tempo doeloe blijken een mythe.

De werkelijkheid van de koloniale samenleving is veel complexer, angstaanjagender en beschamender dan de vergeelde foto’s en mooie verhalen hem lieten geloven. Dat wat werd toegedekt – de koloniale misstanden, de zogenoemde politionele acties en zoveel meer – wordt door Hoffman op overtuigende wijze onthuld. Het is een boeiende en persoonlijke zoektocht naar de donkere waarheid achter deze voormalige Nederlandse kolonie. Zijn fotoboek over Nederlands-Indië ‘Een verborgen geschiedenis’ werd gekozen tot beste geschiedenisboek van 2020.

Donderdag 3 november van 20.00 tot 22.00 uur, Bibliotheek in de Korenbeurs, Lange Haven 145, 3111 CD Schiedam.
Boekhandel Post Scriptum verzorgt de boekverkoop.

Entree: €10,- (€2,50 korting voor leden van de bibliotheek en/of het Literair Gezelschap Schiedam. Scholieren betalen op vertoon van hun CJP €5,-). Kaarten bestellen via de website van de bibliotheek: https://www.debibliotheekschiedam.nl/agenda/2022/thomhoffman.html.