The Kinks zijn een van de meest gedraaide artiesten in Toon’s Music Box

In augustus 1964 schiet de single You Really Got Me van The Kinks als een komeet de internationale hitlijsten binnen. Het zijn de hoogtijdagen van de British Invasion. De gebroeders Davies vormen het hart van de band, die als een van de meest originele en invloedrijke de popgeschiedenis in zal gaan. Muziekstromingen als hardrock, heavy metal, punk en Britpop zijn schatplichtig aan The Kinks.

Toch verloopt hun carrière niet altijd voorspoedig. In 1965 krijgt de band voor vier jaar een inreisverbod voor de Verenigde Staten wegens ‘onprofessioneel gedrag’. Terwijl concurrenten als The Beatles, The Rolling Stones en The Who enorme successen boeken, staan The Kinks aan de zijlijn en verliezen de aandacht van de grootste muziekmarkt ter wereld.

Vanaf dat moment richt frontman Ray Davies zich op zijn vaderland en zijn geboortestad Londen, en becommentarieert hij in met humor doorspekte liedjes het typisch Engelse leven van alledag. In de jaren 70 en 80 wordt Amerika alsnog veroverd.

The Kinks, vaak aangeduid als ”the most quintessential English band”, zijn actief tot 1996.

The Kinks zijn een van de meest gedraaide artiesten in Toon’s Music Box, elke zaterdag live tussen 6 en 8 uur vanuit de studio aan de Hoogstraat. In de laatste uitzending van Augustus waren in Toon’s Music Box 3 uur ingeruimd om aandacht te schenken aan deze voortreffelijke Engelse band. 

Tijdens de uitzending interviewde Leo Kattestaart de auteur van het boek: The KINKS. Een oer-Engelse band .Het eerste boek over The Kinks dat binnen het Nederlandse taalgebied verschijnt en een must-have voor de Nederlandse fans en muziekliefhebbers in het algemeen. Dick van Veelen beschrijft met veel kennis van zaken de achtergronden en levensloop van de band. Verder is het boek rijk geïllustreerd met vele niet eerder verschenen foto’s.

Het werd een memorabele uitzending waarin een representatieve selectie werd gemaakt uit het repertoire van The KINKS, samen met de vele wetenswaardigheden die Dick met de luisteraars wist te delen. 

Medio 2022 is Dick terug in Vlaardingen bij Toon’s Music Box met een volgend boek over The KINKS. Stay tuned to this frequency!