‘Teveel het nieuws volgen overprikkelt het brein’

Psychosociaal therapeut en ACT-coach Jolanda van der Pas zegt in het programma Vlaardingen Vandaag dat het onverstandig is om al het nieuws te willen volgen over het coronavirus. Zij vertelt dat ons brein dat niet aankan. En daar kunnen uiteindelijk stressklachten door ontstaan.

Volgens van der Pas is het een natuurlijke reactie om boosheid te ervaren in deze uitdagende tijd. “Ons autonome zenuwstelsel reageert met een stressreactie op deze coronapandemie net zoals bij een brand.” De voormalige huisarts uit Vlaardingen geeft aan dat het belangrijk is om deze reactie te accepteren en daarna te werken aan het loslaten van het bijbehorende gevoel. “Onrust en angst worden gevoed door de onwetendheid over de lengte van deze crisis.” Ook geeft van der Pas aan het nieuws te doseren en niet alles te willen volgen. “Ons brein heeft rust nodig en dwing jezelf andere dingen te doen.”

Thuisarts
Het is volgens van der Pas belangrijk om goed op je lijf te letten en hierbij speelt de ademhaling een belangrijke rol. Ook kunnen mensen op www.thuisarts.nl/stress handige tips vinden om met eventuele stressklachten om te gaan.

“Naast professionele hulp is het erg belangrijk om elkaar te steunen in deze tijd. Ik wil mensen aanmoedigen om belangstelling te hebben voor elkaar en vraag gewoon eens aan de ander of je wat voor hem of haar kan doen. Gewoon luisteren kan al heel belangrijk zijn.”

Beluister hier het hele gesprek met Jolanda van der Pas over stress terug: