Test de eerste kartonhulp!

SCHIEDAM – Kartonnen dozen zijn vaak groot en passen niet in zijn geheel in de (ondergrondse) containers. Tot grote ergernis van omwonenden ontstaat daardoor regelmatig een grote berg van dozen en oud papier rondom de ondergrondse containers. Om mensen te helpen dozen klein te maken, hebben de gemeenten Schiedam en Rijswijk samen met Irado en Avalex een Kartonhulp laten ontwikkelen. Het eerste proefexemplaar wordt woensdag in de praktijk getest op de Rembrandtlaan.

De Kartonhulp is tot stand gekomen door een subsidiemogelijkheid die de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) biedt. De MRDH startte samen met YES!Delft een programma om gemeentelijke uitdagingen te koppelen aan technologische innovaties. De gemeenten Schiedam en Rijswijk en afvalinzamelaars Irado en Avalex zijn via een ‘techlab’ met hun uitdaging van de vele kartonbijplaatsingen aan de slag gegaan.

Prototype

De Kartonhulp is door YES!Delft met een 3D-printer ontwikkeld en maakt karton eenvoudig en veilig klein. Hierdoor kan het karton gemakkelijker scheuren, zodat het wel in de container past en geen verstoppingen veroorzaakt. Op woensdag 6 oktober wordt de Kartonhulp voor het eerst een dag in de praktijk getest. Als de ervaringen goed zijn, willen de gemeenten de Kartonhulp in de toekomst echt gaan inzetten.

Afval scheiden

Nederlanders zijn goed in het scheiden van papier en karton. Driekwart van het papierafval leveren we gescheiden in. Door papier en karton goed te scheiden, kan het als grondstof worden hergebruikt voor bijvoorbeeld toilet- of krantenpapier.

Eerste testmoment in Schiedam-West

Datum                 : woensdag 6 oktober

Tijd                       : 11.00 tot 15.00 uur voor omwonenden

Locatie                 : Rembrandtlaan 7b