Terrasdemonstratie lang gedoogd, maar toch vroegtijdig afgebroken

Door heel Nederland openden horecaondernemers vandaag ‘illegaal’ hun terras, omdat zij genoeg hebben van de strenge coronamaatregelen die al maanden gelden voor bars, cafés en restaurants. Ook in Vlaardingen deden diverse horecaondernemers mee aan deze protestactie. Even na vieren werd de actie gestaakt, omdat de coronaregels op de Vlaardingse terrassen niet gehandhaafd konden worden.

De actie in Vlaardingen verliep wisselvallig. Vanaf 12.00 uur waren verschillende terrassen open en werd er geserveerd. Een uur later mocht er alleen nog worden afgehaald. Om 16.15 uur werd besloten om de terrassen te ontruimen.

Pilot in Vlaardingen
Binnen de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, waar Vlaardingen deel van uitmaakt, was afgesproken dat een protestactie gedoogd zou worden, maar er níét geëxploiteerd mocht worden. In Schiedam waren de terrassen gesloten, in Rotterdam werden ze gevuld met paspoppen of afgezet met linten. Burgemeester Bas Eenhoorn besloot voor de gemeente Vlaardingen anders. “Dat is de ruimte die een burgemeester heeft”, vertelt Eenhoorn in Vlaardingen Vandaag.

Ingrijpen
Het definitieve ingrijpen om 16.15 uur kwam volgens Eenhoorn door de drukte. “De ruimte die ik had gegeven voor de exploitatie van de horecabedrijven liep toch uit de hand. Een aantal terrassen was gewoon niet meer te handhaven. Het moest wel een demonstratie blijven en niet een verdienmodel. Toen heb ik er een eind aan gemaakt, omdat de coronaregels niet meer konden worden gehandhaafd. Achteraf ben ik misschien wat ruim geweest in de mogelijkheden om dit toe te staan. Het is heel moeilijk om dat goed te doen volgens de coronaregels.”

Beluister hier het gesprek met Bas Eenhoorn over de terrasdemonstratie in Vlaardingen Vandaag:

Beluister hier de reactie van initiatiefnemer Junior Flynn: